Care e, in realitate, portretul economic al Romaniei?
regiuneeconomieromaniasummitul ueeconomia subteranamediul de afaceri
Dupa ce consilii si institutii prezinta rapoarte contradictorii, dupa ce declaratiile se bat in cap, vine vremea sa descoperim si opinia avizata a unor ochi care privesc de la exterior, obiectiv si care ne arata un climat economic real al Europei de Sud-Est, prezentat in cadrul Summit-ului UE de la Bucuresti.
In cadrul acestui summit, Ioana-Maria Petrescu a declarat, potrivit Agerpres, ca Romania poate ajunge la o crestere economica anuala de 5 - 6%, pe termen mediu, necesara pentru a atinge nivelul de dezvoltare al tarilor vest-europene, cu conditia sa actioneze in continuare pentru mentinerea disciplinei fiscale.
In acest sens, ministrul a declarat:
"Tinta noastra este sa avem o crestere economica, pe termen mediu, de 5% - 6% in fiecare an. Avem nevoie de aceasta crestere pentru a prinde din urma restul Europei si cred ca, daca vom continua sa adoptam masuri care incurajeaza mediul de afaceri si duc la mentinerea disciplinei fiscale, vom atinge acest obiectiv".
Totodata, Catalin Cretu, manager subregional, Romania, Croatia si Slovenia la Visa Europe a pus accentul pe modul prin care industria platilor electronice poate ajuta la combaterea economiei subterane, Romania fiind una dintre tarile membre UE cu cea mai mare rata a economiei aflate in zona neagra.
Conform Agerpres, acesta a mentionat ca media economiilor subterane din Sud-Estul Europei este de aproximativ 20% din PIB, dar Romania depaseste cu mult aceasta medie, avand o rata de 28% din total PIB in economia subterana:
"In Romania, economia din umbra inseamna 28% din Produsul Intern Brut, ceea ce se traduce in 30 de miliarde de euro care pot fi adusi la lumina. O crestere de 10% a platilor electronice determina scaderea cu 5% a economiei din umbra, iata de ce industria platilor electronice este atat de importanta pentru economia unei tari".
Wolfgang Fengler, analist al Bancii Mondiale, e de parere ca statele din regiune au nevoie de o crestere economica mai mare:
"Solutia nu trebuie sa vina din interior, ci din exterior. Raspunsul, din punctul meu de vedere, sta in majorarea exporturilor in toate aceste tari".
De asemenea, Themistoklis Fiotakis, senior economist la Goldman Sachs, considera ca economiile statelor din regiunea Central si Est Europeana sunt uniforme si seamana foarte mult intre ele, citeaza Agerpres, amintind ca regiunea intampina trei mari provocari: "pietele emergente nu mai sunt atat de atractive precum erau pana acum, cu rate de inflatie mari si performante slabe. O alta provocare este potentialul de crestere al monedei americane, Fiotakis semnaland ca << in acest punct de vedere, este un beneficiu faptul ca regiunea despre care vorbim se bazeaza foarte mult pe moneda euro>>. Un alt risc este dat de dependenta crescuta a economiilor din regiune fata de zona euro, unde politicile recente nu sunt axate pe cresterea investitiilor".