Care au fost cele mai mari probleme ale antreprenorilor in anii pandemiei
probleme antreprenoriprobleme imm investdificultati antreprenorisolutii antreprenori
BCR a prezentat rezultatele unui studiu dedicat programului IMM Invest, care arata ce efecte a avut pandemia asupra activitatii si cu ce provocari s-au confruntat IMM-urile, dar si impactul accesarii creditelor pentru capitalul de lucru si pentru investitii.
Cele mai mari probleme ale antreprenorilor, in ultimul an, au fost scaderea comenzilor, teama angajatilor privind pandemia si nevoia mentinerii unui mediu de munca sigur si sanatos si dificultatea de a sustine atat costurile fixe, cat si pe cele variabile, pentru furnizorii de materii prime.
Studiul evidentiaza planurile antreprenorilor in 2021, care includ dezvoltarea strategiei de e-commerce si prezenta online, investitiile in extinderea afacerii si imbunatatirea promovarii.
De asemenea, studiul arata adeziunea mediului de business la faptul ca adaptarea afacerilor la contextul pandemic s-a realizat prin dezvoltare de noi produse si servicii si prin integrarea activitatii in mediul online.
Potrivit studiului, 96% dintre clienti microintreprinderi si 97% dintre clientii IMM au spus ca au acordat mai multa atentie educatiei pentru sanatate in interiorul companiei, iar 95% dintre clientii micro au acordat o mai mare atentie gestionarii costurilor: 46% dintre acestia au eficientizat costurile cu materialele de productie, 31% au taiat din zona de utilitati si 28% dintre ei au redus din costurile de marketing.
In acelasi timp, 92% dintre clientii IMM s-au preocupat de o mai buna gestionare a costurilor, 36% eficientizand zona de costuri de materiale de productie, 34% reducand costurile de utilitati si 28% dintre ei operand taieri din bugetul de marketing.
Totodata, 64% dintre clientii micro si 61% dintre respondentii clienti IMM s-au orientat spre noi parteneriate, atat cu furnizorii de servicii, cat si in ceea ce priveste interactiunea cu bancile si statul pentru accesare de fonduri.
In ceea ce priveste perceptia despre programul IMM Invest, firmele care au accesat fondurile au declarat ca aveau nevoie de ele pentru salvarea afacerilor, 22% dintre respondentii clienti microintreprinderi declarand ca ar fi avut nevoie de o suma in plus, cuprinsa intre 2.000 de euro si 20.000 de euro, in timp ce 17% dintre clientii IMM aveau nevoie de 51.000-150.000 de euro pentru plati, investitii si capital de lucru.
Studiul a fost realizat pe un esantion de 207 clienti, microintreprinderi si IMM-uri, iar culegerea datelor s-a realizat in doua etape: intr-o cercetare cantitativa, care s-a desfasurat in perioada decembrie 2020-ianuarie 2021, la care au participat 59 de clienti IMM-uri si 148 de clienti microintreprinderi, si printr-o cercetare calitativa, intre lunile februarie-martie, la care au luat parte 123 de companii, 31 de IMM-uri si 92 de microintreprinderi, dintre cele care au participat si la cercetarea cantitativa.
Programul IMM Invest permite afacerilor mici si mijlocii afectate de criza COVID-19 sa-si asigure lichiditatile pentru derularea activitatii curente sau pentru investitii, prin accesarea de credite/linii de credit garantate de catre statul roman prin intermediul Fondului National pentru Garantarea Creditelor pentru IMM-uri.