Cand vom vedea PNRR-ul semnat? Ciolos a aflat raspunsul, direct de la sefa Comisiei Europene
pnrrplanul national de redresare si rezilienta
Liderul grupului Renew din Parlamentul European, Dacian Ciolos, vine cu vesti bune despre Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Potrivit acestuia, insasi sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a spus ca PNRR-ul Romaniei va fi aprobat in curand.
Liderul grupului Renew din Parlamentul European s-a intalnit, vineri, la Strasbourg, cu presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
In cadrul intalnirii, cei doi au discutat, dupa cum detaliaza insusi Dacian Ciolos, "despre marile teme de pe agenda europeana inainte de discursul despre starea Uniunii: necesitatea ca Uniunea Europeana sa faca in continuare eforturi pentru a ajuta si alte state sa imunizeze populatia impotriva SARS-CoV-2, nevoia de coordonare mai buna a apararii europene avand in vedere ce s-a intamplat in Afganistan si despre cum cetatenii din toate statele membre pot sa contribuie mai bine la schimbarile pe care ni le dorim in UE prin Conferinta privind Viitorul Europei".
"PNRR este in linie dreapta si va fi aprobat in curand"
In a doua parte a mesajului sau postat pe pagina de Facebook, Dacian Ciolos mentioneaza si noutatile despre Romania. Astfel, aflam de la acesta ca
Planul National de Redresare si Rezilienta "a intrat in linie dreapta si va fi adoptat in curand".
"In ceea ce priveste Romania, am asigurat-o pe presedinta Comisiei ca USR PLUS ramane consecvent in apararea reformelor promise si decise la nivelul coalitiei de guvernare si ca speram sa gasim formula sa le ducem mai departe cu aceeasi coalitie, dar mai decisi. De asemenea, m-am bucurat sa aud ca PNRR este in linie dreapta si va fi aprobat in curand, pentru ca multe dintre reforme sunt finantate prin acest instrument", a transmis Dacian Ciolos.
Citeste si: Vine sau nu austeritatea prin PNRR? Verdictul presedintelui Consiliului Fiscal: E straniu si injust
Intre timp, situatia PNRR-urilor din regiune este una dramatica. Ungaria si Polonia se confrunta cu probleme mari in relatia cu oficialii Comisiei Europene. Li se cer reforme in justitie, dar si respectarea valorilor europene, cum ar fi drepturile comunitatii LGBT. Din cauza ca nu se conformeaza Uniunii, cele doua tari risca sa nu isi mai primeasca prea curand fondurile pentru redresare.
Exista voci in randul oficialilor polonezi care acuza UE de santaj. La randul ei, Ungaria a inceput sa se imprumute, pentru a-si consolida bugetul, deoarece sunt semne clare ca fondurile UE vor intarzia. Guvernul ar putea vinde bonduri in dolari, cu scadenta la 10 si 30 de ani, precum si bonduri in euro, cu scadenta la 7 si/sau 20 de ani, transmis surse Bloomberg. Luni, Agentia Ungara pentru Gestionarea Datoriei a majorat plafonul pentru imprumuturile in valuta din acest an la 4,5 miliarde de euro de la 2,2 miliarde de dolari.