Cand se uita-n portofel, romanii retraiesc clipele din timpul marii crize din 2008: saracim pe zi ce trece
inflatieputere de cumpararesaraciescumpiri
Romania traverseaza, de luni bune, un trend inflationist despre care cele mai recente previziuni economice ne spun ca nu vom scapa nici in 2022. Preturile bat, la o luna la alta, record dupa record. Insisi fosti lideri de la varful Executivului sustin ca scumpirile au ajuns sa fie comparabile cu ceea ce se intampla in anii de criza din 2008.
Conform declaratiilor fostului ministru al Economiei, Claudiu Nasui, toate produsele pe care un roman obisnuit le pune in cosul zilnic de consum, s-au scumpit.
Scoatem mai multi bani din buzunar pentru toate
alimentele de baza, inclusiv pentru paine, ulei si cartofi.
"Leul isi pierde din valoare vazand cu ochii"
Conform unei postari pe Facebook, Nasui sustine ca, pe zi ce trece, moneda noastra nationala isi pierde din valoare. In contextul in care majoritatea marfurilor sunt din import, deci raportate la euro, puterea noastra de cumparare scade vazand cu ochii.
"Leul isi pierde din valoare vazand cu ochii. Intr-o singura luna rata inflatiei a sarit de la 6,3% la 7,9%. Avem cea mai mare crestere de preturi de la criza financiara incoace. Absolut toate produsele din cosul de consum s-au scumpit.
Mai grav, ieri a iesit si raportul BNR asupra inflatiei si toate indicatiile sunt ca vor creste mai mult. Inflatia este un impozit ascuns. Inseamna scaderea valorii banilor nostri. Ne scade puterea de cumparare a banilor. Adica nu mai putem cumpara azi acelasi lucru pe care il puteam cumpara ieri cu aceeasi suma", spune Nasui intr-un mesaj pe Facebook.
"Saracim fara ca statul sa ne ia un leu din buzunar"
Nasui atrage atentia asupra unui fenomen "invizibil". Saracim, spune el, chiar daca statul nu le ia, in mod direct, un leu din buzunar. Se intampla acest lucru din cauza ca leul are o valoare din ce in ce mai mica, pe fondul unei inflatii accelerate.
In toata aceasta ecuatie, Nasui sustine ca BNR ar trebui sa se implice mai mult. De asemenea, acesta vine cu sugestii si pentru guvernanti.
"Saracim fara ca statul sa ne ia un leu din buzunar prin faptul ca distruge puterea de cumparare a leului.
Ce ar trebui sa faca BNR? Sa se tina de misiunea ei legala de a mentine stabilitatea preturilor. Din pacate, nu o face decat cu pasi foarte tarzii si timizi.
Ce ar trebui sa faca Guvernul? Sa reduca cheltuielile sa nu mai practice deficite enorme. Cat am fost ministru am taiat o groaza de cheltuieli inutile si am inceput cea mai ampla reorganizare a ministerului din istoria sa taind numarul de posturi cu 40%. Degeaba cresc cu 1 leu pensiile daca apoi cresc preturile cu 2 lei", a mai spus Nasui.