Cand este inflatia buna pentru economie si pentru cetateni?
cand este inflatia bunainflatie buna
Inflatia descrie o situatie in care preturile tind sa creasca si cu totii am auzit acest termen foarte des evocat in discutiile oamenilor de rand sau cele ale politicienilor si oamenilor de afaceri, in contextul economic actual, cand ne confruntam cu scumpiri importante. Desi tindem sa privim inflatia ca pe un fenomen economic pur negativ, nu este chiar asa. Inflatia are partile ei bune, atat pentru economia nationala per ansamblu, cat si pentru unele categorii de cetateni.
In general, economistii cred ca inflatia este rezultatul unei cresteri a cantitatii de bani in raport cu oferta de bunuri disponibile. Inflatia poate fi uneori rezultatul unei cresteri a masei monetare cauzata de cheltuielile guvernamentale sau poate fi, totodata, rezultatul cresterii cererii sau al penuriei de bunuri de larg consum.
Dincolo de factorii care o antreneaza in ritmul sau de crestere, vorbim despre scumpiri ce ne afecteaza puterea de cumparare si care inhiba comportamentul de consum, dar inflatia are si partile ei pozitive.
De exemplu, cand economia nu functioneaza la capacitate maxima, adica exista forta de munca sau resurse nefolosite, inflatia ajuta teoretic la cresterea productiei. Deci, existand mai multi bani pe piata, exista mai mult consum, cererea agregata creste, iar industriile produc mai mult, pentru a face fata cererii.
Economistul britanic John Maynard Keynes credea ca un anumit tip de inflatie este necesar pentru a preveni "Paradoxul Economiei". Acest paradox afirma ca, daca preturile de consum sunt lasate sa scada constant, deoarece tara devine prea productiva, consumatorii invata sa-si amane achizitiile pentru a astepta o oferta mai buna. Efectul net al acestui paradox este reducerea cererii agregate, ceea ce duce la mai putina productie, concedieri si o economie slabita.
Exista, totodata, si cetateni ajutati in mod direct de
inflatie, pe care cresterea generalizata a preturilor si devalorizarea banilor ii ajuta in mod direct. Ei sunt debitorii ce-si rambuseaza azi imprumuturile cu bani mai putini valorosi decat cei ce le-au fost oferiti de banci in urma cu mai multi ani.
In cele din urma, unii economisti considera ca inflatia mare contribuie la diminuarea ratei somajului. Teoria este imbratisata inca de multi experti si este definita in celebra curba Phillips, care insa si-a dovedit ineficienta in anii 1970, in SUA, odata cu aparitia stagflatiei.
Foto: freepik.com