Cand e momentul ideal sa-ti faci o rata la banca pentru locuina?
credit ipotecarcredit imobiliarcredit pentru locuinta
Momentul ideal pentru a accesa un credit ipotecar pentru locuinta in Romania depinde de mai multi factori personali si de contextul economic. Desi problema e foarte ampla, exista cateva criterii ce ar trebui indeplinite in momentul in care decizi sa faci pasul cel mare.
Pe primul loc regasim stabilitatea financiara. Practic, daca ai un venit constant si suficient pentru a acoperi ratele lunare ale creditului, cheltuielile curente si eventualele economii, poti fi pregatit sa contractezi un credit pentru locuinta.
E foarte important sa ai si niste bani pusi deoparte. Majoritatea bancilor solicita un avans de cel putin 15-25% din valoarea locuintei, daca nu este vorba despre un credit prin programul Noua Casa, unde avansul este semnificativ mai mic. A avea aceasta suma economisita este esentiala pentru a accesa un credit ipotecar avantajos.
De asemenea, economiile tale nu ar trebui sa se opreasca aici. E important sa ai in permanenta un fond de rezerva constituit din minimum 6 salarii, astfel incat sa iti asiguri traiul pentru jumatate de an, daca se intampla ceva neprevazut si iti pierzi sursa de venit.
Foarte important e si contextul economic in momentul in care iei decizia sa iti faci un credit pentru locuinta. Ratele dobanzilor ipotecare pot varia in functie de contextul economic. Momentul ideal ar fi atunci cand dobanzile sunt la un nivel scazut, ceea ce poate face creditul mai accesibil pe termen lung. Urmareste evolutia IRCC si a altor indicatori economici relevanti. Foarte important e sa observi si tendinta inflationista. Daca inflatia e pe o linie ascendenta, poate fi periculos sa contractezi un credit cu dobanda variabila, deoarece sunt sanse mari ca Banca Nationala sa intervina printr-o majorare a dobanzii-cheie, ceea ce va urca si dobanzile percepute de bancile comerciale.
Chiar daca vei contracta creditul in euro, evolutia inflatiei e la fel de importanta. Daca in zona euro cresc preturile, Banca Centrala Europeana poate interveni, la fel ca BNR, pe piata, cu o majorare a dobanzii-cheie si cu inasprirea conditiilor de creditare.
Prin urmare, e important sa contractezi creditul intr-o perioada cu inflatie stabila sau sa optezi pentru o dobanda fixa pe o perioada cat mai indelungata, asumandu-ti riscul ca la finele acestei perioade nu vei stii ce se intampla cu economia in general, dar macar ai predictibilitate 2,3,5 sau 7 ani. Pe de alta parte, asumandu-ti o dobanda din start pe urmatorii ani, exista si riscul ca aceasta sa scada in piata, dar tu vei fi obligat sa achiti dobanda mai mare conform intelegerii initiale.
De asemnea, nu scapa din vedere faptul ca accesarea unui credit ipotecar implica un angajament pe termen lung, adesea intre 20 si 30 de ani. Asigura-te ca ai planuri stabile pentru viitorul apropiat si mediu, inclusiv stabilitatea locului de munca si planurile personale sau familiale.
In cele din urma, e important sa subliniem si faptul ca momentul ideal este si atunci cand simti ca este necesar sa faci aceasta achizitie. Poate fi determinat de nevoile tale personale sau familiale, cum ar fi extinderea familiei sau dorinta de a nu mai plati chirie. Cat timp decizia este asumata, fiecare persoana raspunde si suporta consecintele actiunilor sale in plan financiar si are dreptul de a face ceea ce doreste si cand doreste.
Sursa foto: manager.ro