Cand cifrele oficiale mint: Deficitul bugetar este de 7 ori mai mare ca in 2016
deficit bugetarpsd aldeeconomieanafbugetviorica dancila
Desi "pe hartie", deficitul bugetar al Romaniei s-a diminuat considerabil, in realitate lucrurile stau cu totul si cu totul altfel. Oficial, executia bugetara pe primele sapte luni arata o scadere considerabila a deficitului bugetar al Romaniei, de la 1,61% din produsul intern brut la 1,26% din PIB. In realitate, deficitul bugetar in 2018 este dublu fata de 2017 si de 7 ori mai mare decat in 2016.
In aceeasi perioada a anului trecut, deficitul bugetar era de numai 5,1 miliarde lei, respectiv 0,63% din PIB. Fata de anul 2016, deficitul pe primele sapte luni fiind chiar de 7 ori mai mare. La finalul aceleiasi perioade din 2016, deficitul bugetar se situa la 1,74 miliarde lei, respectiv 0,23% din PIB.
Romania a incheiat primele sapte luni din an cu un deficit bugetar de 11,9 miliarde lei, acesta inregistrand scaderi atat ca procent din PIB fata de primul semestru, cat si ca valoare, tinand cont ca dupa primele sase luni tara noastra avea o "gaura" de 14,97 miliarde lei.
Totusi, specialistii spun ca aceste scaderi nu sunt reale, ci sunt consecinta directa a unor "artificii", precum o estimare mai optimista a produsului intern brut cu care Romania va incheia anul, cat si a unor incasari mai mare raportate de ANAF
Astfel, datorita unei estimari favorabile a produsului intern brut, realizate de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza. La finalul lunii iulie, CNSP a estimat ca, in anul 2018, Romania va avea un PIB de 945 miliarde de lei, o crestere de circa 30 de miliarde fata de estimarea de 909 miliarde de lei pe care s-a construit bugetul actual. Acest lucru face ca deficitul sa para mai mic, prin raportarea sa la o suma mai mare.
Pe de alta parte, deficitul a scazut in ciuda faptului ca au crescut cheltuielile. Acest lucru se datoreaza unei colectari mai bune a veniturilor din TVA in luna iulie. Acestea s-au majorat in iulie cu 35,9% fata de realizarile aceleiasi luni din 2017. Trebuie insa sa mentionam faptul ca luna iulie este de obicei una cu incasari foarte bune, peste media generala, datorita termenelor legale de declarare si plata a impozitului pe profit, TVA datorat trimestrial, impozitului pe veniturile microintreprinderilor.