Campionii UE la inflatie: Preturile au explodat in Romania in luna septembrie
inflatierata inflatiei in septembrieinflatie 2019inflatia in romaniainflatia in ueinflatia in zona euro
Romania a inregistrat cea mai ridicata rata anuala a inflatiei din Uniunea Europeana in luna septembrie, arata datele Oficiului European de Statistica.
Romania a avut, in luna septembrie, o rata anuala a inflatiei de 3,5%, aceasta fiind cea mai mare din Uniunea Europeana. Rata anuala a inflatiei in zona euro a fost in septembrie 2019 de 0,8%, in scadere fata de 1% in august, si de 1,2% in Uniunea Europeana, in scadere fata de 1,4% luna precedenta, arata datele Eurostat publicate miercuri.
Spre comparatie, cifrele de anul trecut aratau astfel. In 2018, inflatia in zona euro era de 2,1%, in timp ce inflatia din Uniunea Europeana inregistrase 2,2%.
In luna septembrie a acestui an, preturile au explodat in Romania. Avem o rata anuala a inflatiei de 3,5%, cea mai mare din Uniunea Europeana. Clasamentul este completat de Slovacia si Ungaria, cu o rata a inflatiei de 3%, respectiv 2,9%.
La polul opus se afla statele cu rata inflatiei cea mai mica. Aici regasim Cipru cu 0,5%, Portugalia cu 0,3% Italia, Spania si Grecia, toate cu o rata a inflatiei de 0,2%.
"Performanta" Romaniei nu este insa deloc surprinzatoare. Inca de la inceputul anului, tara noastra a fost fruntasa in clasamentul celor mai mari rate ale inflatiei din Uniunea Europeana. La fel s-a intamplat si anul trecut, cand am reusit sa avem pentru opt luni consecutiv, cea mai mare rata a inflatiei din UE.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat la 3% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an si estimeaza o inflatie de 3,1 pentru finalul anului viitor, a anuntat, in luna februarie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflatiei.
Ulterior, BNR a revenit asupra cifrelor si a crescut prognoza. In luna mai, Banca Nationala a majorat prognoza de inflatie pentru 2019 cu 1,2 puncte procentuale, de la 3% la 4,2%. Si prognoza pentru 2020 urca cu 0,2 puncte procentuale, la 3,3%, a anuntat Banca Nationala a Romaniei.
"Inflatia este la fel de violenta precum un talhar"
Inflatia reprezinta un dezechilibru major din economia unei tari. Ea este reprezentata de cresterea generala a preturilor si afecteaza drastic puterea de cumparare a cetatenilor respectivei tari. De asemenea, rata inflatiei reprezinta procentul cu care preturile au crescut sau scazut intr-un interval anume de timp.
"Inflatia este la fel de violenta precum un talhar, la fel de inspaimantatoare precum un hot armat si la fel de letala precum un asasin platit”, spunea in 1978 presedinte american Ronald Reagan.
Totusi, o inflatie modica stimuleaza investitiile, ii determina pe cei care au bani sa ii investeasca in business-uri profitabile, care sa genereze bani, sa creasca veniturile pentru a tine pasul cu scumpirile.
Lucrurile scapa insa de sub control cand vorbim despre o inflatie mare, care erodeaza puterea de cumparare si da peste cap atat economia cat si macroeconomia.
Cum se poata apara un stat impotriva acestui fenomen? In primul rand, trebuie sa incurajeze productivitatea prin masuri stimulatoare, nu prin majorari salariale din pix, neacoperite economic, care doar imping consumul si dau o falsa senzatie de crestere economica.
In al doilea rand, stimuland investitiile. Investitiile sunt motorul oricarei economii, iar fara ele, statul se afunda in datorii si deficite. O politica fiscala relaxata si spatiu fiscal pentru mediul privat sunt principalele cerinte atunci cand se doreste incurajarea mediului de afaceri.
Altfel, se ajunge in situatia nedorita de a vedea cum cresc preturile ca Fat-Frumos, intr-o zi, cat intr-un an. Iar falsele tentative ale unei guvernari ineficiente de a majora veniturile de la buget fara a tine cont de productivitatea muncii si de echitatea dintre sistemul public si privat, adancesc problemele si craterul economic dintre doua categorii sociale antagonice in cele din urma, niciuna neputand sa se bucure cu adevarat de beneficiile banesti ale muncii prestate.