Camera de Comert si Industrie a Capitalei propune Guvernului 8 masuri pentru a salva economia de Covid-19
pandemiecoronavirus chinacovid 19sars cov 2tvasomaj tehnicindustrie
Reprezentantii Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti ii propun Guvernului PNL opt masuri menite sa protejeze mediul de afaceri din Romania impotriva impactului negativ pe care l-ar putea avea pandemia COVID-19 asupra sa.
Printre altele, Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), ii transmite Guvernului ca ar trebui sa amane plata impozitelor pentru o perioada determinata de timp. De asemenea, reprezentantii CCIB solicita si sa se efectueze de urgenta plata TVA pentru societatile care au de recuperate TVA de la stat.
Iata lista completa a solicitarilor CCIB pentru Guvernul Romaniei, in contextul pandemiei noului coronavirus:
-
Implicarea activa a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei in situatia creata. CCIB considera ca limitarea circulatiei persoanelor in conditiile raspandirii COVID-19 trebuie sa lase suficiente cai pentru continuitatea circulatiei marfurilor si serviciilor la nivel international, data fiind interdependenta activitatii in cadrul proceselor de cooperare economica internationala.
-
Clarificarea statutului transportatorilor de marfa (soferi TIR) prin sprijinirea acestora de a-si desfasura activitatea atat in trafic intern, cat si international, in conditii care, pe de o parte le impune situatia aparitiei COVID-19, iar pe de alta parte sa se evite blocarea aprovizionarii agentilor economici cu materii prime si materiale, iar a beneficiarilor finali de a primi produsele finite comandate.
-
Stimularea producatorilor romani din toate ramurile economice pentru reconversia productiei in domenii vitale in aceasta perioada (medicamente, materiale si echipamente sanitare, produse alimentare etc).
-
Amanarea platii impozitelor pentru o perioada determinata de timp.
-
Plata de urgenta a TVA pentru societatile care au de recuperate TVA de la stat.
-
Plata de catre Casa de Asigurari de Sanatate catre agentii economici a restantelor privind concediile medicale.
-
Acoperirea de catre stat a 75% din valoarea somajului tehnic, in cazul in care agentii economici apeleaza la aceasta modalitate de lucru, asigurandu-se astfel mentinerea fortei de munca necesare la reluarea activitatii.
-
Datoriile societatilor de stat aflate in insolventa sau faliment catre agentii economici privati sa fie preluate si platite de bancile cu capital de stat (EXIMBank si CEC), urmand ca acestea din urma sa-si recupereze sumele respective de la societatile de stat sau la masa credala.