Oficialii Camerei Americane de Comert din Romania descriu in prima parte a comunicatului situatia de la acest moment din tara noastra. Acestia mentioneaza ca Romania se confrunta cu “modificari concomitente, prin ordonante de urgenta a legislatiei in multiple sectoare strategice pentru economie”. De asemenea, americanii mentioneaza si “ritmul nejustificat de alert” prin care se fac toate aceste modificari de legislatie, ritm care nu permite parcurgerea tuturor pasilor necesari pentru a asigura “predictibilitate, transparenta si o evaluare a impactului economic si social al masurilor adoptate”.
AmCham Romania nu uita sa mentioneze ceea ce se intampla in tara noastra la ora actuala din punct de vedere al Ordonantei de Urgenta 114, adoptata de PSD si ALDE la finele anului trecut. Americanii amintesc despre semnalul disperat de alarma pe care il trage mediul de afaceri in aceasta perioada, investitorii solicitand abrogarea de urgenta a OUG 114.
In tot acest timp, institutia americana noteaza ca Guvernul anunta noi proiecte legislative, “cu implicatii pe scara larga in economie”. Din punctul lor de vedere, americanii transmit ca toate aceste proiecte noi de ordin legislativ nu fac nimic altceva in afara de a “adanci nesiguranta si riscul ca Romania sa fie vulnerabila intr-un context economic national, regional si global caracterizat de tensiuni”.
Oficialii Camerei Americane de Comert din Romania amintesc si care sunt noile proiecte legislative pe care guvernantii dau semne ca doresc sa le adopte in viitorul apropiat. Mai intai este mentionat un Proiect de OUG initiat de ANPC, prin care se vor impune amenzi de pana la 4% din cifra de afaceri a operatorilor economici. De asemenea, americanii noteaza ca in tara noastra exista presiuni asupra unor institutii independente precum Consiliul Concurentei, prin “impunerea unui calendar nerealist de finalizare a investigatiilor”. Nu in ultimul rand, AmCham Romania transmite ca nu uita nici de “atacurile sistematice la Banca Nationala a Romaniei” din ultima perioada.
In incheiere, Camera Americana de Comert din Romania transmite un semnal de alarma cu privire la consecintele pe care le va avea de infruntat tara noastra ca urmare a acestei guvernari haotice. Institutia americana noteaza ca pretul pe care il plateste Romania este unul mare in termeni de “imagine de tara”, credibilitatea tarii noastre in randurile investitorilor straini scazand pe zi ce trece.
Totodata, oficialii americani atrag atentia ca o serie importanta de companii straine au renuntat deja sau au in plan sa renunte la planurile de investitii si de extindere in tara noastra, alegand sa se mute pe o alta piata. AmCham Romania transmite ca solicita “revenirea la un proces de reglementare transparent si constructiv, care sa urmareasca obiective de dezvoltare pe termen lung”.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!