Criza provocata de pandemia de coronavirus in 2020 amana din nou calendarul de adoptare a monedei euro, premierul Florin Citu confirmand acest lucru in cursul serii de ieri. Potrivit liberalului, este important ca mai intai Romania sa se recupereze din punct de vedere economic dupa tot ceea ce s-a intamplat pe parcursul anului trecut. Daca pana acum vorbeam despre anul 2024 atunci cand venea vorba despre adoptarea monedei euro, Florin Citu a transmis acum ca Romania ar putea face trecerea la moneda unica europeana abia in anul 2027 sau chiar 2028.
In 2015, autoritatile din Romania transmiteau la Bruxelles ca isi pastreaza angajamentul de adoptare a monedei unice europene incepand cu data de 1 ianuarie 2019. Un an mai tarziu a venit prima amanare in acest sens, premierul Dacian Ciolos sustinand ca un asemenea termen este complet nerealist pentru tara noastra. Apoi, in 2019, dupa o pauza de mai multi ani in care nu a mai fost avansata nicio data specifica, premierul Viorica Dancila facea un nou pas in aceasta directie si isi asuma angajamentul de a adopta moneda euro in 2024.
Desi a avea o opinie ceva mai rezervata cu privire la acest subiect, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale ii transmitea premierului Dancila la acea vreme ca anul 2024 reprezinta o tinta rezonabila si realizabila pentru adoptarea monedei euro in Romania. In acelasi timp insa, Isarescu indemna la mai multa precautie, sustinand ca Romania trebuie sa isi indrepte privirea catre economii comparabile din aceasta regiune, precum Polonia, Ungaria sau Cehia, state care privesc acest proces cu precautie. Singura tara care face nota discordanta in aceasta privinta a fost intotdeauna Bulgaria, autoritatile de la Sofia sustinand mereu ca isi doresc sa adopte moneda euro “cat mai curand posibil”.
Premierul Florin Citu a transmis joi seara ca parcursul pentru adoptarea monedei unice europene a fost intarziat mai mult sau mai putin de criza provocata de pandemia de coronavirus din 2020. In acelasi timp insa, liberalul si-a exprimat convingerea ca Romania va recupera aceasta intarziere in urmatorii trei ani, ceea ce inseamna ca dupa anul 2024 se va putea vorbi din nou despre adoptarea monedei euro.
Astfel, premierul Florin Citu a afirmat ca adoptarea monedei euro “ramane un obiectiv pe care Romania si-l mentine”, chiar daca la acest moment “este greu sa discuti despre aderarea la zona euro in plina criza economica, cand trebuie sa faci reforme clare”. Liberalul este de parere ca Romania ar putea intra in anticamera zonei euro in jur de 2024 - 2025, ceea ce ar insemna ca adoptarea efectiva a monedei euro ar putea veni cel mai devreme in anul 2027.
Pana sa vorbim insa serios despre adoptarea monedei unice europene, trebuie sa ne aducem aminte ca Romania nu indeplineste la aceasta ora niciunul dintre criteriile nominale necesare trecerii la moneda euro. Acest lucru a fost confirmat chiar si de Ministerul Finantelor Publice, care a transmis ca tara noastra nu indeplineste criteriile de convergenta nominale referitoare la soliditatea finantelor publice, stabilitatea preturilor si convergenta ratei dobanii pe termen lung.
Mai exact, deficitul bugetar al Romaniei depaseste la aceasta ora pragul de 3% din Produsul Intern Brut, in timp ce tara noastra se afla in procedura de deficit excesiv. De asemenea, rata inflatiei depaseste media primelor trei state cu cele mai bune performante la acest capitol. Nu in ultimul rand, Romania nu participa la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), acolo unde trebuie sa se mentina pentru cel putin doi ani inainte de a adera la zona euro. In cele din urma, specialistii din cadrul Ministerului Finantelor sustineau ca legislatia Romaniei inca nu este compatibila in intregime cu Tratatul pentru functionarea Uniunii Europene.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea