Subiectul Bancii Nationale de Dezvoltare a fost adus de mai multe ori in prim plan in ultimii ani, insa discutiile nu s-au incheiat niciodata cu o concluzie prea clara. Sebastian Burduja, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, redeschide acum din nou acest subiect de discutie in cadrul editiei a 2-a a Summit-ului Administratorilor de Fonduri, sustinand ca la aceasta ora se lucreaza la punerea pe picioare a institutiei. Procesul insa nu este deloc unul prea usor, ceea ce inseamna ca nu va fi nici prea rapid, Burduja estimand ca va fi nevoie de minimum doi ani pentru ca Banca Nationala de Dezvoltara sa devina realitate si in tara noastra.
Secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice, Sebastian Burduja recunoaste ca inca mai este foarte mult de munca in perioada urmatoare, in ultima perioada vehiculandu-se mai multe idei de care Romania are nevoie, idei pe care autoritatile se straduie sa le avanseze. In primul rand vorbim despre Fondul Roman de Investitii, iar mai apoi despre Banca Nationala de Dezvoltare. Burduja remarca cu aceasta ocazie ca Romania a ramas singura tara din Uniunea Europeana care nu are inca o banca de dezvoltare. Si nici nu va fi prea usor procesul de punere pe picioare a ei, fiind nevoie de minimul doi ani pentru acest lucru.
Lasand la o parte Banca Nationala de Dezvoltare, Sebastian Burduja a vorbit in cadrul Summit-ului Administratorilor de Fonduri si despre Fondul Roman de Investitii, care nu exista nici pana la aceasta ora desi ar fi trebuit construit. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Finantelor sustine astfel ca proiectul Fondului Roman de Investitii a fost demarat deja, la ora aceasta facandu-se analize asupra mai multor posibilitati de design institutional in vederea unei constructii viabile.
Sebastian Burduja nu a ezitat sa vorbeasca nici despre subiectul investitiilor, un subiect extrem de mediatizat in ultimele luni si de Florin Citu, ministrul Finantelor. Burduja a oferit asigurari astfel in fata administratorilor de fonduri ca Guvernul intelege ideea de a sustine mediul privat si de a sustine investitiile, executia bugetara la opt luni stand drept dovada in acest sens. Mai exact, dupa primele opt luni ale anului exista un record la capitolul investitiilor, sumele depasind 22 de miliarde de lei in conditiile in care Romania traverseaza o perioada extrem de delicata la aceasta ora, in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus.
Astfel, Sebastian Burduja precizeaza ca “in cel mai greu moment economic al ultimilor zece ani, Romania are record de cheltuieli, de bani executati pe investitii”. De asemenea, Burduja vorbeste si despre un record in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene in aceasta perioada. Mai exact, in ultimele 11 luni, Romania a reusit absorbtia a 2.6 miliarde de lei, cu 1.5 miliarde de lei in plus in raport cu precedentele 11 luni.
Continuand pe acelasi subiect, Sebastian Burduja a mai transmis ca Romania are nevoie sa investeasca in inovare pentru a se dezvolta. Totodata, in opinia acestuia, orasele trebuie sa fie conectate in zona periurbana, in timp ce este nevoie si de niste investitii prietenoase cu mediul. Nu in ultimul rand, Burduja considera ca este nevoie si de un element de protectionism inteligent prin care tara noastra sa produca ceea ce ii este necesar.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si