Bugetul public a derapat. Daca nu se iau masuri dure, vom ajunge la un deficit de 6% din PIB
deficit bugetarbugetul public
Deficitul bugetar e deja la cote alarmante si riscam sa pierdem controlul asupra banilor publici, dar si sa nu mai vedem fonduri europene prin PNRR, programul atat de necesar dezvoltarii economice interne. Daca nu se va corecta de urgenta derapajul, vom ajunge la un deficit usturator, avertizeaza expertii.
Conform celui mai recent raport al Consiliului Fiscal, fara corectii asupra
bugetului de stat, in acest an avem sanse sa ajungem la un deficit de 6% din PIB.
"Executia bugetara pe primele sase luni ale anului 2023 a consemnat un deficit bugetar de 2,3% din PIB, cu circa 0,63 pp mai ridicat fata de aceeasi perioada a anului anterior, cauzat atat de dinamica mai lenta a unor categorii de venituri (in raport cu evolutia bazelor macroeconomice relevante, dar si fata de nivelurile anticipate la elaborarea proiectului de buget), cat si de cresterea peste asteptari a unor categorii de cheltuieli in raport cu tintele din proiectul de buget.
Trebuie mentionat si ca executia din partea a doua a anului va fi afectata de majorarile salariale acordate ulterior adoptarii legilor bugetare anuale, in timp ce masurile adoptate prin OUG 34/2023 apar drept insuficiente pentru a asigura continuitatea procesului de consolidare fiscal-bugetara.
In aceste conditii, comparativ cu evaluarea de la momentul opiniei asupra proiectului de buget, Consiliul Fiscal isi revizuieste in sens ascendent proiectia de deficit pentru anul in curs, estimand ca acesta se va situa probabil peste 6% din PIB, in absenta unor masuri de corectie a derapajului bugetar", transmit specialistii.
Avand in vedere o evaluare prudenta a proiectiilor de venituri si cheltuieli, Consiliul Fiscal a apreciat, in opinia sa cu privire la proiectul de buget pentru anul 2023, ca acesta este compatibil cu un deficit cash de circa 5,7% din PIB. In aceste conditii, Consiliul Fiscal a subliniat ca rectificarile bugetare viitoare trebuie sa identifice masuri de ajustare in vederea apropierii de tinta de deficit, existand riscuri majore privind continuarea consolidarii bugetare.
"Tinand cont ca sanatatea publica si educatia sunt in mod cronic subfinantate, ca actualul context militar si geopolitic reclama sporirea cheltuielilor de aparare, iar impactul sever al schimbarilor climatice impune interventia statului in momente dificile, cresterea semnificativa a veniturilor fiscale reprezinta o necesitate stringenta, o prioritate in politica economica”, mai transmite Consiliul.
Foto: freepik.com