Bugetul Bucurestiului pentru 2019: 370 de milioane de euro pentru infrastructura si transport in comun; 128 milioane de euro pentru asistenta sociala
buget bucuresti 2019transport bucurestibuget pmb 2019consolidare cladiri
Primaria Bucuresti a publicat, astazi, bugetul pentru 2019. Peste 370 de milioane de euro sunt alocate pentru infrastructura, modernizarea transportului in comun si reabilitarea arterelor, 85 de milioane pentru domeniul sanatatii, 38 de milioane pentru consolidari.
In acelasi timp, 128 de milioane de euro sunt alocati pentru asistenta sociala, destinati atat proiectelor in derulare, cat si stimulentelor financiare pentru tineri si categoriille sociale vulnerabile.
Din cele peste 373 de milioane de euro pentru infrastructura rutiera, Primaria capitalei, prin directiile de specialitate, va finaliza proiectele in derulare, va initia proiecte noi menite sa fluidizeze traficul, va achizitiona mijloace de transport in comun moderne si nepoluante, va reabilita strazile, podurile si pasajele.
Pe langa cele 400 de autobuze noi (contractate anul trecut) se vor mai cumpara, intr-o prima etapa, 100 de tramvaie, 100 de troleibuze, 30 de autobuze hibrid si 100 de autobuze electrice.
De asemenea, se vor moderniza statiile de tramvai, troleibuz si autobuz, prin achizitionarea de mobilier urban si se vor moderniza 10 km de linii de tramvai.
Pentru subventia STB, prin proiectul de buget, vor fi alocati, intr-o prima etapa, 170 de milioane de euro.
In ceea ce priveste serviciile publice, printre lucrarile de investitii, se numara continuarea lucrarilor la cartierul "Henri Coanda" - Realizarea retelelor publice de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public, precum si a drumurilor aferente Ansamblului de locuinte "Henri Coanda" lot 1 si 2 - lucrari in continuare - 10,6 milioane de euro.
Sunt prevazute si lucrari de investitii ale Radet: reabilitarea sistemului de termoficare a municipiului Bucuresti (sapte obiective insumand o lungime de traseu de 31,62 km), modernizare centrala termica Amzei - aproximativ 21 de milioane de euro.
De asemenea, pentru asigurarea serviciului de iluminat public din Municipiul Bucuresti vor fi alocate 19 milioane de euro iar pentru programul unitar de actiune de combatere a vectorilor sobolani si tantari 4,4 milioane de euro.
Subventia RADET, adica diferenta de pret la energia termica furnizata populatiei, este de 170 de milioane de euro.
In ceea ce priveste consolidarile, Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic a solicitat pentru 2019 un buget de aproximativ 38 de milioane de euro pentru continuarea programului de consolidare demarat in anii trecuti, care include in prezent 195 de cladiri din cele 349 de cladiri incadrate in clasa I de Risc Seismic.
Potrivit Primariei, din iulie 2017 si pana in prezent, au fost intreprinse actiuni la peste jumatate dintre imobilele aflate in acest moment pe lista cladirilor cu risc seismic, la categoria RS I
In total, 195 de cladiri incadrate in categoria RS I sunt in proces de consolidare, peste jumatate dintre cele 349 de cladiri incadrate la RS1.
De asemenea, bugetul este necesar pentru demararea lucrarilor de reabilitare a fatadelor, potrivit regulamentului aprobat in anul 2018. Sume importante sunt necesare si pentru continuarea achizitiei de pe piata libera a cel putin 100 de apartamente de necesitate. In prezent, toate cele 128 de apartamente situate in Blocurile Gemene din Piata Natiunilor Unite sunt ocupate.
Totodata, bugetul va asigura si finalizarea lucrarilor in cazul imobilelor unde procesul de consolidare este intr-un stadiu avansat de executie.
85 de milioane de euro pentru sanatate
Pentru 2019, domeniul sanatatii va beneficia de peste 85 de milioane de euro, destinati atat investitiilor in continuare, cat si proiectelor noi pentru toate cele 19 spitale aflate in administrarea Primariei Capitalei.
Fonduri consistente vor fi alocate pentru continuarea proiectelor de modernizare si dotare a cabinetelor din reteaua de medicina scolara precum si pentru continuarea proiectelor si programelor derulate de Administratia Spitalelor.
Astfel se vor realiza investitii pentru toate spitalele aflate in subordine si vor fi incepute procedurile pentru realizarea studiului de fezabilitate a Spitalului Metropolitan cu functii complementare, Centru de Excelenta, Campus Universitar. In acest sens, intr-o prima etapa, in bugetul pentru anul 2019, a fost prevazuta suma de 2,5 milioane euro.
Buget total de aproximativ 128 milioane de euro pentru asistenta sociala
Din acest buget, aproximativ 96 de milioane de euro sunt alocate celor sase stimulente financiare destinate tinerilor si categoriilor sociale vulnerabile, care insumeaza peste 80.000 de beneficiari, restul sumei fiind pentru programele in derulare si proiectelor noi.
Pana in prezent, adica in anii 2017, 2018 si in primele luni ale anului curent, s-au acordat stimulente financiare de 109 milioane de euro.
Potrivit Primariei, anul acesta se va acorda:
- stimulentul financiar pentru integrarea sociala a persoanelor adulte cu handicap (in cuantum de 500 lei/luna);
- stimulent financiar pentru copiii incadrati in grad de handicap (in cuantum de 1.000 lei/luna)
- stimulentul financiar pentru nou-nascuti (in cuantum de 2.500 lei net/nou-nascut)
- un ajutor social comunitar pentru familia monoparentala (pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza pana la 200 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii si 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii;
- pentru familia monoparentala, al carei venit net mediu lunar pe membru de familie se situeaza peste 201 lei si pana la 530 lei inclusiv, dupa cum urmeaza: 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copiisi 800 lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii)
- programul voucher Materna (in cuantum de 2.000 lei - medicamente si investigatii medicale)
- un sprijin financiar pentru prevenirea abandonului scolar in municipiul Bucuresti (in cuantum de 450 lei)
Totodata, DGASMB va demara in acest an doua proiecte noi:
- Banca de alimente, un complex format dintr-o banca de alimente, o cantina sociala cu 200 de locuri, un centru de tranzit pentru tinerii care parasesc sistemul de protectie a copilului, dar si un centru de urgenta pentru mame si copii. Suma alocata: 5,2 milioane de euro.
- Centru de Ingrijire si Educatie Timpurie pentru copii 0-3 ani, situat in strada Soldat Raducanu nr.3, sector 1. Centrele Antante isi largesc activitatea, astfel ca DGASMB isi propune infiintarea unui nou centru, cu o capacitate estimativa de 30 de locuri. Suma alocata: 524.000 de euro
60 de milioane de euro pentru investitii
Directia Generala Investitii are in derulare proiecte importante incepute in anii anteriori, precum si proiecte la care au fost finalizate proiectele tehnice, urmand ca in cursul anului 2019, sa fie atribuite si demarate contractele de executie.
In acelasi timp, Directia de Mediu are 9,6 milioane de euro pentru decontarea voucherelor din cadrul Programului de stimulare a eliminarii din traficul bucurestean a autovehiculelor cu grad ridicat de poluare prin acordarea de eco-vouchere si 60 de milioane de euro pentru finalizarea statiei de epurare Glina.