Bugetarii vor sta mai mult acasa, zile libere in plus in 2024. Daca facem un calcul simplu, e viata sa muncesti la stat
bugetariangajati la statzile libere 2024zile nelucratoare
Angajatii de la stat nu se bucura doar de lefuri mai generoase fata de colegii de la privat, ci si de multe zile libere in plus, iar lista lor se va extinde anul viitor.
In 2024 apar inca doua zile nelucratoare, respectiv 16 august si 27 decembrie 2024. Pe motiv ca aceste doua zile ar pica in fata unor sarbatori legale deja existente, statul s-a gandit sa le transforme si pe ele in nelucratoare. Astfel, anagajatii de la stat se vor bucura de alte doua minivacante prelungite in 2024!
”Pentru personalul institutiilor si autoritatilor publice, zilele de 16 august si 27 decembrie 2024 se stabilesc ca zile libere”, prevede proiectul Guvernului, conform
Profit.ro.
Tot din document reiese faptul ca de noua masura vor beneficia angajatii institutiilor si autoritatilor publice, iar orele nelucrate vor fi recuperate ulterior.
Mare atentie! Nu toti angajatii la stat vor fi liberi, unele activitati, cum ar fi procesele in instanta, nu vor fi intrerupte
Ceea ce trebuie retinut insa este ca zilele de 16 si 27 decembrie nu vor fi libere pentru muncitorii de la stat a caror activitate profesionala nu poate fi intrerupta. De exemplu, masura nu trebuie sa afecteze actul de justitie, asa ca nu e valabila pentru magistratii care au stabilit termene in instanta pentru zilele respective. Cu alte cuvinte, daca ai proces pe data de 16 sau 27 decembrie 2024, trebuie sa te prezinti conform calendarului initial.
Calendarul sarbatorilor legale in 2023
-
1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou
-
24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Romane
-
14 - 17 aprilie — Paste ortodox 2023
-
1 mai — Ziua Muncii
-
1 iunie — Ziua Copilului
-
4 iunie (duminica) - Rusalii, 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
-
15 august — Adormirea Maicii Domnului
-
30 noiembrie — Sfantul Andrei
-
1 decembrie — Ziua Nationala a Romaniei
-
25 decembrie, 26 decembrie — Craciunul.
Conform normelor in vigoare, pana cel tarziu pe 15 ianuarie trebuie stabilite viitoarele
zile libere de care vor beneficia angajatii in respectivul an! Iata ca Executivul de la Bucuresti se pregateste deja cu acest proiect.
"Decizia de a stabili zilele libere la inceputul anului, pentru personalul din sistemul bugetar, a fost luata potrivit Codului Muncii, astfel incat angajatorii si angajatii sa isi poata stabili si previziona zilele libere pentru intregul an. Prevederile actului normativ nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta din cauza procesului de productie sau specificului activitatii si nici magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti implicate in solutionarea proceselor cu termen in zilele respective”, precizeaza Ministerul Muncii.
Foto: freepik.com