Brosura cu indicatorii nationali pentru dezvoltare durabila ORIZONT 2020
dezvoltare romaniaindicatori dezvoltare romaniabrosura dezvoltare romania
Departamentul pentru Dezvoltare Durabila din cadrul Guvernului Romaniei, impreuna cu Institutul National de Statistica au lansat, ieri, brosura "Indicatori nationali pentru dezvoltare durabila ORIZONT 2020". Brosura face cunoscuta evolutia datelor privind 98 de indicatori unici asociati unui numar de 60 de tinte, corespunzatoare celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabila pentru Orizontul 2020 si cuprinde statistici relevante pentru luarea deciziilor la nivel national.
"Deciziile cu impact asupra viitorului nostru trebuie sa se bazeze pe date fiabile, daca ne dorim sa urmam drumul potrivit. Brosura ne indica faptul ca sunt domenii unde am reusit sa progresam, dar si domenii pe care trebuie sa ne concentram mai mult. De aceea, lucram intens la Planul de Actiune necesar stabilirii indicatorilor Orizontului 2030.
Dincolo de eforturile institutionale, credinta mea este ca fiecare dintre noi poate sa faca mai mult in rutina zilnica pentru o viata sustenabila si o societate durabila. Orice gest mic conteaza", a declarat consilierul de stat Laszlo Borbely.
Demersul a avut drept scop popularizarea raportului intocmit in cadrul proiectului "Romania Durabila - Dezvoltarea cadrului strategic si institutional pentru implementarea Strategiei Nationale pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei 2030", cod SIPOCA 613, ca etapa intermediara pentru stabilirea indicatorilor de raportare 2030.
"Pentru a monitoriza progresele inregistrate in implementarea SDDR 2030, factorii de decizie si societatea civila au nevoie de date si informatii statistice relevante, corecte, disponibile in timp util, la un nivel adecvat de granularitate si accesibile pentru toate categoriile de utilizatori.
Disponibilitatea si calitatea statisticilor s-au imbunatatit constant de-a lungul anilor, insa, pe masura cresterii volumului de date produse in mediul public si privat, dar si a multiplicarii cererilor de date va fi nevoie de o alta abordare a profesiei de statistician, trecand dincolo de ceea ce presupune profesionalismului unui data scientist spre abilitati de data steward (administratori de date).
Intr-un orizont de timp de circa 3 ani, Institutul National de Statistica isi propune conceptualizarea de modalitati inovatoare de a produce si aplica statistici in abordarea multiplelor provocari ale dezvoltarii durabile.
Fara indoiala, capacitatea statistica va trebui consolidata, iar diseminarea datelor va trebui imbunatatita la toate nivelurile de luare a deciziilor, fapt ce va necesita eforturi atat din partea producatorilor de date cat si a utilizatorilor", a declarat Tudorel Andrei, presedinte al Institutul National de Statistica.