Brexit: un divort pe care ambele parti vor ajunge sa-l regrete din ce in ce mai mult
La 31 ianuarie a.c. Marea Britanie a parasit Uniunea Europeana. Retragerea Marii Britanii a avut loc in urma unui referendum organizat in anul 2016. Despartirea s-a produs in conditii amiabile, iar anul 2021 este considerat ca fiind unul de tranzitie in relatiile Uniunii Europene cu Marea Britanie.
Inainte de referendum, englezilor li s-a spus ca beneficiile apartenentei la Uniunea Europeana sunt mult mai mici decat costurile ramanerii in Uniune.
Drept pentru care oamenii au votat pentru Brexit. Adeptii acestei despartiri sunt, insa, din ce in ce mai putini si se vor imputina inca si mai mult odata cu intrarea in vigoare a tuturor clauzelor despartirii Marii Britanii de Uniunea Europeana.
In luna ianuarie a anului curent, exporturile de marfuri din porturile britanice catre Uniunea Europeana au scazut cu nu mai putin de 68% fata de aceeasi luna a anului trecut, conform publicatiei The Guardian.
De fapt, procentul indica nu o scadere, ci o prabusire.
La vremea cand Marea Britanie era in UE, formalitatile vamale pe relatia cu statele membre ale Uniunii erau fie foarte simple, fie lipseau cu desavarsire.
Acum lucrurile s-au schimbat, volumul de lucru in vami a crescut enorm, dar numarul functionarilor vamali a ramas acelasi.
Daca importurile Marii Britanii din tarile Uniunii au ramas cam la acelasi nivel de dinainte de Brexit, exporturile catre UE au scazut dramatic, astfel incat cele mai multe camioane care aduc marfa de pe continent se intorc goale din Marea Britanie.
Mai multe asociatii antreprenoriale din Marea Britanie s-au adresat in scris Guvernului, solicitand acestuia sa ia masuri pentru redresarea situatiei. Conform estimarilor acestor asociatii, daca lucrurile vor fi lasate sa evolueze ca pana acum, comertul britanic ar putea intra in colaps total in intervalul aprilie-iulie 2021.
Desigur, politicienii care s-au aflat la originea Brexit-ului si care au facut propaganda despartirii tarii lor de Uniunea Europeana stiau foarte bine care vor fi costurile acestui "divort", in conditiile in care 43% din volumul total al exporturilor Marii Britanii si 52% din importuri se derulau pe relatia cu UE.
Dupa cum merg lucrurile, Brexit-ul se arata a fi un "divort" pe care ambele parti vor ajunge sa-l regrete din ce in ce mai mult.
Sursa foto: pexels.com