BNR, verdict dur: nu scapam de inflatie in 2023, dar exista unele sperante pentru finele anului
inflatie 2023preturi 2023previziuni economice
Banca Nationala a Romaniei tocmai a conturat o serie de noi prognoze referitoare la evolutia inflatiei in tara noastra, in 2023. Din nefericire, vom fi nevoiti sa suportam in continuare preturi piperate, de-abia spre finalul anului existand unele sperante conform carora inflatia va scadea sub pragul psihologic de 10%.
Noile asteptari inflationiste ale BNR nu sunt de natura sa ne insufle o cat de mica doza de optimism. Analistii bancii noastre centrale cred ca inflatia se va tempera ceva mai simtitor spre finele anului, moment in care ar putea ajunge, in sfarsit, la o singura cifra procentuala. Pana atunci, trebuie sa ne obisnuim cu presiunea preturilor mari.
"In ceea ce priveste evolutiile viitoare, membrii Consiliului au aratat ca, potrivit noilor informatii si evaluari, rata anuala a inflatiei va scadea probabil in trimestrul I 2023 in linie cu cea mai recenta prognoza pe termen mediu, dar va cobori semnificativ mai alert ulterior, ajungand la nivelul de o cifra inca din trimestrul III al anului curent - in devans cu aproape trei trimestre fata de previziunile precedente -, ca efect al prelungirii schemelor de plafonare si compensare a preturilor la energie pana la 31 martie 2025, concomitent cu modificarea caracteristicilor acestora incepand cu 1 ianuarie 2023.
S-a reamintit ca prognoza publicata in Raportul asupra inflatiei din noiembrie 2022, avand ca prezumtie sistarea schemelor de plafonare in luna septembrie 2023, anticipa o descrestere graduala a ratei anuale a inflatiei pana in semestrul I 2024, dar mai accentuata ulterior, implicand un nivel de 11,2 la suta al acesteia in decembrie 2023, insa de 4,2 la suta la finele orizontului prognozei - situat totusi usor deasupra intervalului tintei", explica analistii
BNR.
In continuare, mai tin sa precizeze specialistii BNR, s-a observat ca din partea pozitiei ciclice a economiei sunt de asteptat, totusi, presiuni inflationiste mai intense decat cele anticipate anterior, dar relativ modeste si in atenuare in perspectiva apropiata, in conditiile in care noile evaluari indica o incetinire progresiva a cresterii economiei in trimestrul IV 2022 - trimestrul I 2023 - sub impactul prelungirii razboiului din Ucraina si al extinderii sanctiunilor asociate -, dar dupa un nou avans semnificativ peste asteptari consemnat de PIB in trimestrul III 2022.
"Evolutiile fac probabile valori in descrestere ale excedentului de cerere agregata in acest interval, dar mai ridicate decat cele evidentiate in prognoza din luna noiembrie 2022. Totodata, ele implica o dinamica anuala inca robusta a PIB in trimestrul IV 2022, pe fondul unui efect de baza, urmata insa de o scadere vizibila a acesteia in trimestrul I 2023", noteaza BNR.
Avertismente legate de fiscalitate
"Incertitudini si riscuri majore raman asociate insa si conduitei politicii fiscale, au convenit membrii Consiliului, facand referiri, pe de o parte, la tinta de deficit bugetar stabilita pentru anul 2023 in vederea continuarii consolidarii bugetare in contextul procedurii de deficit excesiv si al majorarii semnificative a costului finantarii, iar, pe de alta parte, la seturile de masuri de sprijin prevazute a fi aplicate ori prelungite in acest an, intr-o conjunctura economica si sociala ce ramane dificila pe plan intern si global, cu potentiale implicatii adverse asupra parametrilor bugetari.
S-a aratat din nou ca, in conditiile actuale, un mix echilibrat de politici macroeconomice si implementarea de reforme structurale care sa stimuleze potentialul de crestere pe termen lung sunt esentiale pentru asigurarea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor evolutii adverse", mai subliniaza economistii BNR.
Foto: freepik.com