Bill Gates ne spune unde sa NU ne investim banii: Aceste companii sunt pe val acum, dar se vor prabusi
avioane bill gatesipocrizie bill gatespredictii bill gates
Unul dintre avantajele de a fi miliardar in dolari americani (unul dintre avantajele pentru tine) si de a fi avut succes intr-un domeniu este ca, aproape indiferent de ce spui, oamenii iti acorda timp si te asculta. Ajungi un fel de Nostradamus al secolului 21, chiar daca, la fel ca gurul din Evul Mediu, nu spui decat generalitati de tipul o armata va trece o apa.
Putini oameni au citit, de exemplu, lucrari ale laureatiilor Premiului Nobel pentru economie (de fapt, premiul Bancii Nationale a Suediei pentru Economie, acordat in memoria lui Alfred Nobel) sau ai
Premiului Nobel pentru stiinte medicale.
Desi nivelurile scazute de educatie economico-financiara si de igiena le afecteaza negativ vietile (cele mai recente dovezi fiind crizele economice si actuala pandemie), teoriile din ambele domenii li se pare ca sunt plictisitoare. Asta cel putin pana le ajung cutitul si covidul la os.
Ei, dar, cand deschide gura Bill Gates, planeta-ntreaga isi ia notite.
Lumea a gasit cea mai recenta ocazie de a face asta, in timpul unei conferinte de presa sustinute de Gates la summit-ul COP26 privind clima, de la Glasgow, intalnirea aia la care sefi de state si de guverne, precum si miliardarii de tipul Gates au aterizat si, ulterior, decolat cu sute de avioane, unele dintre cele mai mari surse de poluare...
Asadar, Gates ne-a spus ca... omenirea este intr-un moment de tranzitie, cand energia verde, regenerabila este la mare cautare, iar combustibilii fosili sunt din ce in ce mai putin utilizati.
Neluand in seama - pe buna dreptate - cum ii ridica unii in slavi capacitatea de predictie, Bill Gates zice ca nu e greu sa ne dam seama ca tendinta se va accentua. Prin urmare, daca vrei sa investesti si sa cumperi actiuni, nu cumpara de la gigantii petrolieri, este foarte posibil ca acestia sa aiba probleme cu afacerile lor, in viitorul foarte apropiat.
Bill Gates are 4 avioane
Iar aceasta predictie vine din partea unui om care, potrivit Private Jet Charter, are nu mai putin de 4 avioane private si care, in 2017, conform unui studiu al Universitatii Lund din Suedia, in urma celor 59 de zboruri cu aceste avioane, a generat aproximativ 1.600 tone de CO2, in comparatie cu media globala de aproximativ 5 tone de persoana.
Cu toate acestea, ne spune "unii dintre gigantii petrolului vor cadea; peste 30 de ani, unele dintre acele companii petroliere vor valora foarte putin".
Ce nu prevede acelasi genial, desigur, Bill Gates, este ca marile companii petroliere, precum ExxonMobil, BP si Royal Dutch Shell, nu stau cu mainile si nici cu miliardele pe care le castig in san, asa ca pot dezvolta sau cumpara oricand centrale fotovoltaice si centrale eoliene.
In acelasi fel, in care, de exemplu, unul sau mii de utilizatori de Windows pot migra catre sistemele de operare dezvoltate de Apple, Google sau catre sistemele open source.
Foto: privatejetcharter.com