Conform estimarilor facute de cei de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, economia tarii noastre a accelerat de la un ritm deja solid de 4% in 2018 la 4.6% in prima jumatate a anului curent. In raport se arata ca cea mai mare contributie la aceasta crestere a avut-o consumul privat, asa cum era si de asteptat de altfel. Consumul privat a crescut in ultima perioada, in contextul unei politici fiscale pro-ciclice, care a presupus majorarea salariilor in sectorul bugetar, a pensiilor si a salariului minim, dar si un ritm crescut al creditelor de retail.
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare remarca si faptul ca rata somajului de aproximativ 4%, inregistrata in luna iunie a acestui an, este si cea mai scazuta care a fost inregistrata in ultimii aproape zece ani. Astfel, specialistii BERD considera ca o rata a somajului atat de mica a facut ca recrutarile sa fie din ce in ce mai dificile. Bineinteles, acest lucru a dus inevitabil si la cresterea salariilor de pe piata muncii!
Totodata, specialistii din cadrul BERD fac referire in raportul lor si la contributia investitiilor la crestere, care a fost la randul ei pozitiva. Aceasta crestere a investitiilor a fost posibila printr-o absorbtie mai mare a fondurilor europene, dar si prin creditele dedicate companiilor!
Tot la capitolul realizarilor cu care tara noastra se poate lauda la acest moment, BERD mentioneaza si nivelul scazut al datoriei guvernamentale, de 35% din Produsul Intern Brut. Totodata, cei de la BERD noteaza ca datorita cresterii nominale ridicate, nivelul datoriei guvernamentale este stabil de ceva timp!
In raportul intocmit de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare este consemnat si faptul ca, in ciuda exporturilor in crestere, deficitul comercial a crescut din 2015, pe fondul unei cereri interne mai mari, care a dus in cele din urma la un avans si mai mare al importurilor. Astfel, deficitul bugetar nominal a atins 3% din PIB in anul precedent, fiind al doilea cel mai ridicat la nivelul intregului bloc comunitar european. In aceste conditii, specialistii BERD anticipeaza ca deficitul comercial ar putea sa depaseasca pragul de 3% din PIB in acest an.
Nu in ultimul rand, BERD trage un semnal de alarma cu privire la cresterea inflatiei pana la 3.9% in primul semestru al acestui an, depasind din nou tinta bancii centrale. Cresterea din acest an a venit dupa ce inflatia incetinise la 3.3% la sfarsitul anului precedent, dupa trei majorari consecutive ale dobanzii politicii monetare.
Indreptandu-ne atentia si catre regiunea geografica din care facem parte, alaturi de Bulgaria, Cipru si Grecia, trebuie sa spunem ca specialistii BERD estimeaza pentru Europa de Sud-Est o crestere economica de 3.3% pentru anul 2019. Astfel, vorbim despre o crestere a estimarilor facute la inceputul lunii mai, atunci cand era adusa in discutie o crestere economica de 3.1%.
Ultimele NOUTATI
Digitalizarea afacerilor in 2025 - De ce prezenta online este esentiala pentru orice firma noua
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Partenerii nostri
Asigurat la sanatate, dupa incetarea raportului de munca - reglementari cheie
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Cum se face inregistrarea unei firme in Registrul Comertului
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului