Cresterea economica in termeni anuali a ajuns la 5% in primul trimestru din acest an, in crestere de la 4.1%. Rezultatul a fost unul extrem de bun, depasind asteptarile tuturor specialistilor. Spre exemplu, analistii financiari se asteptau la o incetinire la 3.9%, in timp ce cei de la BCR vedeau o crestere economica de 4.4% in primul trimestru. Incercand sa explice de ce au fost inregistrate niste rezultate atat de bune, specialistii Bancii Comerciale Romane sustin ca acest avans se datoreaza in primul si primul rand sectoarelor comertului si serviciilor. De asemenea, in ultima perioada au fost inregistrate rezultate extrem de bune si in sectorul constructiilor, in special in segmentul rezidential.
Horia Braun, economist-sef al BCR, trage totusi un semnal de alarma in acest caz si sustine ca, “la fel ca in 2008, ne laudam cu o crestere economica ampla, chiar daca in prezent ea e in masura covarsitoare sustinuta de cresteri administrative ale salariilor a caror factura in bugetul public va ajunge la 10% din PIB”. Mai mult decat atat, specialistul BCR avertizeaza ca deja la acest moment “se poate vedea cu ochiul liber cum dezechilibrele au o tendinta de adancire cvasi-simultana cu cea a expansiunii economice”.
In acest context, specialistii Bancii Comerciale Romane au luat decizia de a modifica prognoza pentru acest an, in crestere, de la 3.1% la 4.5%. Totusi, chiar si in aceste conditii, prognoza celor de la BCR se dovedeste a fi moderata, inca departe de cea estimata de specialistii Guvernului PSD - ALDE. Coalitia de guvernare sustine ca la sfarsitul anului vom inregistra o crestere economica care va ajunge pana la nu mai putin de 5.5%.
Rata anuala a inflatiei a crescut in luna aprilie de la 4% la 4.1%, luand prin surprindere analistii de pe piata financiara si nu numai. Analistii se asteptau la o situatie exact inversa in acest moment, insa realitatea din piata financiara a dovedit contrariul. Astfel, analistii Bancii Comerciale Romane mentioneaza in raportul lunar de macroeconomie al institutiei ca “inflatia devine un motiv de ingrijorare”.
Specialistii BCR evidentiaza faptul ca, lasand la o parte scumpirile inregistrate in aceasta perioada, a crescut si inflatia de baza, cea din care sunt eliminate atat preturile volatile precum cele ale produselor de baza, energiei termice sau combustibilor, cat si preturile administrative. Banca Nationala a Romaniei urmareste indeaproape acest indicator, despre care spune ca nici mai mult, nici mai putin “confirma ca in economie se resimt si presiuni inflationiste la nivelul unor bunuri si servicii de baza, alimentate intr-o mare masura de cresterile salariale consistente din ultima perioada”.
In acest context, specialistii BCR si-au modificat prognoza de inflatie pentru sfarsitul anului curent, in crestere, de la 3.5% la 4%. Banca Centrala estimeaza o rata a inflatiei atinsa la finele anului de 4.2%. Analistii institutiei sustin ca inflatia va fi mai mare decat cea prognozata initial din cauza “scumpirii abonamentelor la serviciile de telecomunicatii si a cresterii pretului petrolului pe pietele externe”.
Ultimele NOUTATI
Salariul unui inginer in Romania: cat de bine sunt platiti inginerii, in functie de experienta
Majorare alocatii copii. S-a decis! Cand intra mai multi bani in contul parintilor si cat vor primi in plus
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea
Ghidul soferului. Ce sa faci cand martorul de bord al presiunii in pneuri se aprinde
Partenerii nostri
CONDITII cumul pensie cu salariu. Pasi de urmat si documente necesare
Modificarea unei norme intregi de lucru in fractiune de norma. MODEL act aditional
Te-ar putea interesa si
Seful BNR, avertisment despre majorarile salariale din sectorul privat: Suntem pentru cresteri salariale, dar datele sunt decorelate cu productivitatea