Banca Comerciala Romana si-a revizuit in crestere estimarile cu privire la evolutia economiei tarii noastre in 2021, incurajata fiind de datele publicate de INS referitoare la cresterea economica din ultimele trei luni ale anului trecut. Astfel, daca pana acum specialistii BCR vorbeau despre un avans al Produsului Intern Brut de 2.7% in 2021, noile estimari indica un avans de nu mai putin de 4.2% pentru economia romaneasca. De asemenea, analistii din cadrul BCR se asteapta la cresteri anuale de 4.5% - 5% si pentru anii 2022 - 2023.
Perioada actuala este dominata insa de incertitudini, criza provocata de pandemia de coronavirus afectand inca economia europeana si a intregii lumi. Desi multe tari europene au impus restrictii serioase in ultima parte a anului trecut, in vederea limitarii raspandirii epidemiei, Romania a reusit sa treaca peste sarbatorile de iarna fara a impune niciun fel de masuri de acest fel. Acest lucru s-a reflectat si in rezultatele economice obtinute in ultimul trimestru al anului, Romania fiind una dintre performantele Uniunii Europene la acest capitol. Potrivit Eurostat, Romania a avut in ultimele trei luni ale anului trecut cea mai mare crestere economica trimestriala din intreaga Uniune Europeana.
Potrivit datelor INS, cresterea economica din ultimul trimestru al anului trecut a fost de +5.3% in raport cu perioada similara din 2019. Rezultatul obtinut de Romania la acest capitol a depasit cu mult asteptarile specialistilor, fiind surprinzator din toate punctele de vedere. Totusi, in comparatie cu ultimul trimestru din 2019, PIB-ul real din perioada similara a anului trecut a scazut cu 1.5%. Datorita rezultatului foarte bun din acest ultim trimestru, contractia economica din 2020 a fost de numai 3.9%.
Analistii din cadrul Bancii Comerciale Romane recunosc ca ceea ce s-a intamplat in ultimul trimestru al anului trecut in Romania este o “surpriza pozitiva”. Acestia mai precizeaza ca datele arata ca industria, comertul retail si serviciile pentru companii au crescut in ultimul trimestru din 2020 in comparatie cu perioada similara din 2019, in timp ce productia din constructii a scazut marginal, iar serviciile pentru populatie au fost puternic negative.
Referindu-se la acel avans al PIB-ului cu 5.3% din ultimul trimestru al anului precedent, analistul BCR Eugen Sinca este de parere ca Romania se afla in fata unui rezultat “uluitor”. Sinca mai remarca faptul ca impactul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus a fost aproape inexistent in tara noastra in ceea ce priveste cresterea economica, restrictiile mai lejere in comparatie cu cele impuse de alte tari contribuind din plin la acest lucru.
In acelasi timp, specialistii BCR mai adauga ca acea crestere economica secventiala din al treilea trimestru al anului precedent, de 6.1%, a fost sub asteptari, existand posibilitatea ca o redistribuire statistica a cresterii dinspre T3 spre T4 din 2020 sa fie o alta explicatie a acestei surprize majore.
In conditiile efectului statistic semnificativ pe care avansul de la finalul anului 2020 il are asupra Produsului Intern Brut din 2021, Banca Comerciala Romania si-a revizuit in crestere asteptarile cu privire la cresterea economica pe care o va inregistra Romania in acest an. Astfel, daca la ultima comunicare se vorbea despre o posibila crestere economica de 2.7% in 2021, specialistii BCR sustin acum ca tara noastra ar putea incheia anul cu o crestere economica de nu mai putin de 4.2%.
Ultimele NOUTATI
Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Partenerii nostri
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal - salariatul va fi compensat cu zile LIBERE?
Angajatorii cu peste 50 de salariati - ce OBLIGATII HR suplimentare vor avea?
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia
Te-ar putea interesa si