Romania traverseaza o perioada destul de dificila din punct de vedere economic in contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus la nivel global, insa specialistii in domeniu se asteapta ca lucrurile sa se indrepte in anii urmatori. Banca Comerciala Romana a publicat la inceputul acestei saptamani noi estimari cu privire la evolutia economica a tarii noastre in anii urmatori, specialistii institutiei bancare asteptandu-se la cresteri din acest punct de vedere.
Mai exact, BCR a revizuit in sus prognoza de crestere economica pentru perioada 2022 - 2024 cu 1.2 - 1.4 puncte procentuale, in raport fiind evidentiate efectele benefice asteptate din planul european de recuperare. Totodata, analistii BCR se asteapta incepand cu anul 2021 la noi masuri fiscale luate de autoritati in vederea reducerii deficitului bugetar, mai ales in conditiile in care tara noastra a depasit inca de anul trecut limita de deficit.
Potrivit raportului intocmit de specialistii din cadrul Bancii Comerciale Romane, fondurile europene vor reprezenta in fiecare an din urmatoarea decada aproximativ 2.4% din Produsul Intern Brut. Totodata, tara noastra ar urma sa beneficieze de granturi care s-ar putea ridica pana la nu mai putin de 63 de miliarde de euro in perioada 2021 - 2027, acestea fiind prevazute in bugetul multianual si in pachetul de relansare economica. In aceste conditii, specialistii din cadrul BCR estimeaza o crestere economica de 3.7% in anul 2022, respectiv de 4.7% in anul 2023. De asemenea, in raport mai este anuntata si o crestere economica de 5.3% pentru anul 2024.
Anul in curs este afectat puternic de criza economica provocata de pandemia de coronavirus care a lovit si tara noastra la inceputul acestei primaveri, analistii BCR mentinandu-si prognoza de scadere economica de 4.7% emisa inca din luna martie. La acea vreme, asteptarile celor de la BCR erau printre cele mai optimiste de pe piata. Potrivit raportului BCR, ultimele date cu privire la consum ne arata ca economia ar urma sa isi revina in trimestrul al treilea. Asa cum stim deja, al doilea trimestru al acestui an a adus cu sine o contractie economica puternica, masurile de restrictie impuse de autoritati in vederea limitarii raspandirii epidemiei contribuind din plin la acest lucru.
Desi inca suntem departe de incheierea crizei actuale, ultimele date sunt destul de optimiste. Spre exemplu, vanzarile cu amanuntul au revenit spre viteza de dinainte de criza, inregistrand un avans anual de 4.2% in luna iulie fata de 0.7% in iunie. Ciprian Dascalu, economist sef in cadrul BCR, transmite pe acest subiect ca debutul celui de-al treilea trimestru arata impresionant pentru cererea interna in raport cu scaderea inregistrata in trimestrul precedent.
Florin Citu, Ministrul Finantelor Publice, isi pastreaza optimismul in continuare, dand asigurari inca o data ca situatia economica a tarii noastre se va indrepta in perioada urmatoare. In plus, ministrul liberal transmite din nou ca revenirea in “V” a economie este o certitudine, toate datele de la INS si Eurostat confirmand acest scenariu. Citu sustine ca acest lucru este posibil datorita faptului ca in aceasta perioada de criza, “probabil cea mai grea perioada din ultima suta de ani”, s-a injectat lichiditate in economie. Mai mult decat atat, vorbim acum despre un nivel record al investitiilor, acestea ridicandu-se la nu mai putin de 24.7 miliarde de lei dupa opt luni.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara din Romania, demonstratie de forta. Terenurile se vand ca painea calda, desi suntem la un pas de criza economica
Cum sa pastrezi prospetimea laptelui si sa iti cresti afacerea cu ajutorul tancurilor de racire
Gata cu distractia pe bani publici! FMI trimite oameni sa faca verificari in Romania
Partenerii nostri
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Retrogradarea din functie, ca sanctiune disciplinara - MODEL decizie
HG nr.10/2025: este APROBAT un contingent de 100.000 de lucratori straini in Romania
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si