Horia Braun Erdei, economist sef al BCR, atrage atentia din nou asupra acestui pericol, fiind cunoscut faptul ca finantele tarii noastre nu au stat foarte bine nici in ultimii trei ani. Horian Braun sustine insa acum ca situatia se va agrava din ce in ce mai tare dupa ce noua lege a pensiilor va intra integral in vigoare si va produce efecte. Mai exact, economistul sef al BCR spune ca deficitul bugetului de stat va inregistra o crestere consistenta in urmatorii doi ani, urmand sa ajunga pana la 5.4% in 2021.
Acelasi economist sef al Bancii Comerciale Romane spune ca nu se asteapta ca politicienii romani sa adopte noi masuri de austeritate in perioada urmatoare, chiar daca s-ar ajunge in cele din urma la concluzia ca ar fi nevoie ca o asemenea strategie sa fie aplicata. Insa, asa cum remarca si Horia Braun Erdei, politicienii din tara noastra asteapta in urmatorul an si jumatate nu mai putin de trei randuri de alegeri, ceea ce inseamna ca este extrem de putin probabil ca acestia sa se gandeasca serios la aplicarea unor masuri de austeritate care sa le reduca popularitatea in randul alegatorilor.
Economistul sef al BCR transmite prin intermediul raportului lunar al institutiei ca “situatia bugetului public al Romaniei devine din ce in ce mai mult un motiv de ingrijorare”. Horia Braun face astfel si un apel la politicienii din tara noastra, carora le transmite ca a venit momentul pentru a spune lucrurilor pe nume. Horia Braun remarca faptul ca tara noastra a raportat dupa anul 2015, an de an, un deficit al bugetului general consolidat de 3% din Produsul Intern Brut, adica la limita stabilita de tratatele europene. In cazul in care aceasta limita ar fi depasita, s-ar declansa automat procedura de deficit excesiv, procedura care poate aduce in cele din urma si sanctiuni financiare.
Desi vorbim despre o situatie la limita din acest punct de vedere, stim deja ca noile modificari la Legea Pensiilor vor aduce o serie de efecte care vor complica in cele din urma si mai mult lucrurile. Incepand din aceasta toamna, punctul de pensie va creste de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, in timp ce in 2020 va ajunge pana la 1.775 de lei. De asemenea, punctul de pensie aferent anului 2021 va fi cu 70% mai mare in comparatie cu valorea lui actuala, adica 1.875 de lei.
In aceste conditii, Horia Braun transmite ca “in lipsa unor masuri compensatorii, doar cresterile punctului de pensie vor duce la cresterea deficitului general consolidat al bugetului public la aproximativ 4% din PIB in 2020, respectiv la 5.4% din PIB in 2021. Totodata, economistul sef al BCR atrage atentia ca impactul ar putea fi amplificat si de cresterea numarului de pensionari, dar si de modificarea formului de calcul a pensiilor publice.
Ultimele NOUTATI
Criza economica bate la usa: companiile germane din Romania trag un semnal de alarma!
Amnistia fiscala scoate la iveala problemele financiare ale romanilor. 150.000 de contribuabili au nevoie de ajutor pentru a-si plati datoriile
Scapam de IBAN! Cum poti sa faci plati doar cu numarul de telefon la bancile din Romania
Sfaturile unui expert financiar pentru familiile din Romania: nu va bazati pe un singur venit care va intra in casa, e o mare greseala!
Partenerii nostri
Formarea profesionala in zilele de repaus saptamanal - salariatul va fi compensat cu zile LIBERE?
Angajatorii cu peste 50 de salariati - ce OBLIGATII HR suplimentare vor avea?
TOP 10 noutati legislative de care trebuie sa tineti cont in 2025!
Cum scoatem din evidenta imobilizarile necorporale: Tratament fiscal-contabil si studii de caz
Colectarea creantelor fiscale: ANAF propune 23 de noi formulare si elimina 5
Ajutoare de urgenta de aproape 1,8 milioane de lei, aprobate de Guvern. Vezi cine beneficiaza
Pontaj electronic pentru salariati, fara riscuri GDPR: Cum te asiguri ca respecti legislatia
Te-ar putea interesa si