BCE: Perspectivele economiei mondiale se inrautatesc tot mai mult
economiecriza economicazona euroinflatiebanca centrala europeanamario draghi
Nu vin vremuri deloc bune pentru economia mondiala, avertizeaza presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi. Oficialul european este de parere ca economia lumii va suferi un declin in urmatorii ani, macinata fiind de tensiuni economice si politice.
Presedintele Bancii Centrale Europene considera ca principala vulnerabilitate se regaseste in zona euro. Statele din zona euro vor suferi cele mai puternice declinuri ale economiei, in timp ce in SUA lucrurile vor fi tinute mai usor sub control.
Instabilitatea din zona euro, in special cea creata de Brexit, dar si de tensiunile politice ale statelor dn Est, vor deteriora si vor frana cresterile economice.
Draghi a declarat ca tinta de inflatie a BCE, de 2%, nu trebuie vazuta ca un plafon, dupa ce la sedinta de politica monetara de joi Consiliul guvernatorilor BCE a deschis calea pentru o reducere a costului creditului si o extindere a achizitionarii de active la sedinta din septembrie.
Sporirea promisiunilor privind noi masuri de stimulare este menita sa sprijine increderea in economia zonei euro, pe fondul dificultatilor cu care se confrunta sectorul industrial.
Desi increderea consumatorilor si creditarea bancara raman la un nivel ridicat, recentele date din industrie arata o imagine sumbra, sporind riscul ca cererea externa slaba, partial ca rezultat al razboiului comercial, sa afecteze curand evolutia zonei euro.
Conform datelor Eurostat, in iunie rata anuala a inflatiei in zona euro a crescut usor, pana la 1,3%, de la un nivel de 1,2% inregistrat in luna mai, si in linie cu estimarile analistilor.
Draghi a declarat, joi, ca BCE va mentine ratele la nivelul minimelor actuale inregistrate pana in prima jumatate a anului 2020, mai mult decat era planificat anterior.
BCE ar putea fi nevoita sa slabeasca din nou politica monetara. Draghi a citat de mai multe ori incertitudinea geopolitica si protectionismul ca fiind printre vulnerabilitatile cu care se confrunta economia zonei euro.
Daca aceste riscuri se materializeaza, inflatia se poate deplasa mai mult sub tinta bancii centrale de putin sub 2%. O masura de piata a asteptarilor de pret pe termen lung, numita avansul de cinci ani / cinci ani, a atins, joi, recordul, in jurul valorii de 1,25% joi.