Specialistii din cadrul Bancii Centrale Europene au transmis recent ca Raportul de Convergenta pentru anul precedent arata ca tara noastra se confrunta in continuare cu o serie de probleme economice si structurale atunci cand vine vorba despre problema convergentei. Totodata, trebuie sa remarcam faptul ca desi datele cu referire la deficitul si datoria pentru anul 2017 si inflatia din primavara anului precedent erau conforme cu criteriile de convergenta necesare pentru aderarea la mecanismul cursului de schimb II (MCS II), acestea s-au mai schimbat intre timp. Reprezentantii BCE mentioneaza cu aceasta ocazie si ca fluctuatia inflatiei a fost ridicata in ultimii zece ani.
In viziunea specialistilor din cadrul Bancii Centrale Europene, in perioada urmatoare este nevoie de o serie de masuri care sa imbunatateasca mediul institutional si de afaceri, stimularea investitiilor si a concurentei pe pietele de produse. De asemenea, si pentru reducerea neconcordantelor in ceea ce priveste calificarea fortei de munca este necesara punerea in practica a unei strategii bine definite! Nu in ultimul rand, autoritatile mai au de lucrat si in vederea imbunatatirii calitatii si eficientei administratiei publice si a sistemului judiciar, doua capitole la care tara noastra nu sta atat de bine! Reprezentantii BCE mai recomanda autoritatilor de la Bucuresti sa depuna eforturi semnificative in vederea imbunatatirii absorbtiei de fonduri europene.
Raportul Bancii Centrale Europene trage, de asemenea, si un semnal de alarma cu privire la faptul ca legislatia din tara noastra nu respecta toate cerintele cu privire la independenta bancii centrale, interdictia de finantare monetara si integrarea legala in Eurosistem.
Conform reprezentantilor BCE, pentru aderarea Romaniei la MCS II in 2022 si la Zona Euro in 2024, autoritatile de la Bucuresti trebuie mai intai sa inainteze o solicitare formala in acest sens. Apoi, acea solicitare ar urma sa fie evaluata de Comisia Europeana si de Banca Centrala Europeana, fiind totodata dezbatuta cu Eurogrupul si cu ceilalti membri ERM II.
Aruncand o privire in tabara vecinilor maghiari, putem observa ca guvernatorul Bancii Centrale de la Budapesta este de parere ca “moneda euro a fost o greseala strategica”. Pana la aceasta ora, autoritatile maghiare inca nu au stabilit o data tinta pentru aderarea la moneda unica. Si, din cate se pare, acest lucru nici nu se va intampla prea curand. Gyorgy Matoclsy, guvernatorul Bancii Centrale din Ungaria, a transmis recent ca “a venit timpul pentru ca Europa sa caute o iesire din capcana euro”.
Mai mult decat atat, guvernatorul Bancii Centrale din Ungaria sustine ca statele membre ale blocului comunitar european ar trebui sa aiba posibilitatea in urmatoarele decenii sa paraseasca Zona Euro. In plus, cele care vor lua decizia de a ramane in Zona Euro ar trebui sa “puna la punct o moneda globala mai sustenabila”.
Ultimele NOUTATI
Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212
Nivelul normelor anuale de venit corespunzatoare unei camere de inchiriat pentru anul 2025
Te-ar putea interesa si
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!