BCE a modificat previziunile pentru urmatorii doi ani privind cresterea economica si a inflatiei. Ne asteapta o noua criza?
economiecriza economicacriza financiarazona eurodeficit
Banca Centrala Europeana (BCE) a revizuit estimarile referitoare la cresterea economica si a inflatiei, pentru urmatorii doi ani. Din nefericire, noile previziuni sunt mai pesimiste decat ceea ce estimasera specialistii inainte. Concret, BCE spune ca trebuie sa ne asteptam la o inflatie mai mare, dar si la tensiuni economice in intreaga Uniune Europeana.
Banca Centrala Europeana estimeaza, pentru urmatorii doi ani, ca rata inflatiei in zona euro ar urma sa se situeze la 1,3% anul acesta, fata de 1,2% previzionata anterior, si sa creasca usor, la 1,4% (fata de 1,5% estimata anterior). Totodata, expertii BCE se asteapta ca PIB-ul din zona euro sa inregistreze o crestere de 1,2% in acest an si un avans de 1,4% anul viitor, fata de prognoza din martie, ce indica o expansiune de 1,1% in 2019 si 1,6% in 2020.
De asemenea, BCE spune ca zona euro va fi dominata de tensiuni economice in urmatorii doi ani, din cauza incertitudinilor geopolitice, sporirea amenintarii protectionismului si de vulnerabilitatile de pe pietele emergente.
Estimarile BCE vin la doar cateva saptamani dupa ce Banca Mondiala si FMI au lansat un avertisment cu privire la toate economiile lumii, inclusiv cea a Romaniei. Potrivit acestora, 70% dintre economiile lumii vor inceta cresterile economice, iar Uniunea Europeana ar putea fi foarte afectata atat de pe urma Brexit-ului, cat si din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA si China.
Si Romania este inclusa in aceste previziuni, ca fiind o tara instabila din punct de vedere politic, dar si economico-fiscal, lipsita de predictibilitate in domeniul economic, ceea ce va potenta tensiunile externe din zona euro, ce se vor reflecta mai agresiv in economia noastra interna.
Sa ne asteptam la o noua criza economica?
Unii experti in domeniu anticipeaza chiar si o posibila criza economica in urmatoarele luni. "In viitorul apropiat ne vom confrunta cu o noua criza financiara. La momentul actual ne aflam intr-un razboi al monedelor si intr-un razboi cibernetic, care este mai periculos decat un conflict militar. Cred ca urmatoarea criza economica va fi mult mai grava decat ceea ce s-a intamplat in 2008. Daca ceea ce va veni va semana cu ce s-a intamplat in 2008, atunci vorbim o criza de proportii“, a declarat investitorul american Robert Kiyosaki intr-un interviu realizat de ZF.
Robert Toru Kiyosaki este un investitor, om de afaceri si autor american de literatura motivationala. Kiyosaki este foarte cunoscut datorita seriei de carti de educatie financiara Tata bogat, tata sarac. A scris 18 carti care s-au vandut intr-un total de 26 milioane de exemplare. Kiyosaki trage un puternic semnal de alarma chiar de la Bucuresti. Investitorul spune ca va veni o criza mai puternica decat cea din 2008, iar romanii sunt vulnerabili, fiindca nu au educatie financiara.
"Daca America intra in recesiune, intreaga lume se va confrunta cu criza economica. Din acest motiv, la momentul actual China si Rusia fac tot ceea ce este posibil pentru a stoca cat mai mult aur. Razboiul se va duce intre America, China, Rusia si Europa“, a spus Kiyosak, care atrage atentia si asupra altor pericole, chiar din Europa.
Kiyosak a apreciat romanii ca fiind inteligenti, insa a subliniat ca acestora le lipseste educatia financiara, lucru ce ii face foarte vulnerabili in fata unor situatii economice instabile la nivel national si mondial.
"Romanii sunt oameni foarte inteligenti, dar au probleme cand vine vorba de educatia financiara. Daca esti inteligent, dar nu exista niciun mijloc prin care te poti educa, atunci inteligenta ta e inutila. Am inceput sa inteleg ce este educatia financiara jucand Monopoly.“
De asemenea, Kiyosaki a mai spus ca americanii beneficiaza de lectii de educatie financiara, insa problema este ca acestea sunt predate de profesori care nu practica elementele pe care le predau.
"In America se tin deja cursuri de educatie financiara, problema este ca lectiile sunt predate de profesori. Este greu sa predai ceva despre care nu ai nicio idee. Profesorii nepregatiti sunt o parte a problemei care implica educatia financ iara. Eu am facut parte din aviatia militara americana, iar profesorii mei stiau ce inseamna zborul. In prezent, majoritatea profesorilor nu practica ceea ce predau".
Florin Citu: Criza economica e confirmata oficial
Senatorul PNL, Florin Citu, a precizat, in martie, ca Guvernul va creste taxele (si nu va scadea cheltuielile) daca ratingul Romaniei va ajunge in categoria junk. Toate acestea ca urmare a faptului ca statul nu se va mai putea imprumuta pentru a finanta deficitul bugetar.
Dobanzile la care se imprumuta Romania vor creste peste 7%, sustine liberalul. Oricum, cel mai probabil, aceste obligatiuni nu vor fi dezirabile: "Bancile care investesc in obligatiuni de tip JUNK trebuie sa puna deoparte mai mult capital de risc. Adica le costa mai mult. Daca mai adaugam si taxele, este clar ca bancile vor evita Romania".
Citu mai spune ca avand dobanzi mai mari, deficitul o sa fie aproape imposibil de acoperit din imprumuturi. Prin urmare, Guvernul va continua sa creasca taxele, asa cum face de doi ani, in detrimentul alternativei, anume aceea de a reduce cheltuielile, potrivit liberalului.
"Romania este in criza si nu se poate schimba peste noapte acest lucru. Dezechilibrele despre care vorbeste S&P nu pot fi remediate intr-o perioada asa scurta. Si nu este vorba despre OUG 114. Va spun ca aici Dragnea nu da inapoi si va pastra taxele din ordonanta intr-o forma sau alta. S&P nu are cum sa creada promisiunile disperate, unele ilegale, ale lui Dragnea atat timp cat acesta a introdus in Parlament un buget cu un deficit de 2.55% din PIB si a adoptat un buget cu un deficit de 2.76% din PIB. Pentru a convinge S&P Dragnea trebuie sa reduca credibil deficitul bugetar. Nu se va intampla.
Dupa doi ani de zile am ajuns exact unde am spus atunci cand am avut primul discurs in Parlament despre bugetul PSD si programul de guvernare- o economie in criza. Acum confirmata si de agentiile de rating dupa ce pietele au confirmat de cateva luni bune.
In urmatoarele luni nu se vor face investitii. Nu se vor face autostrazi. Pensiile si salariile se vor plati din imprumturi cu dobanzi din ce in ce mai mari. Urmeaza si alte taxe. Inflatia creste. Romania este in CRIZA. Pana la sfarsitul anului ajungem la rating JUNK. Iar pentru asta responsabili sunt Dragnea, Valcov, Teodorovicii, ideologii de partid platiti cu sinecuri, functionarii care sustin prin falsificarea datelor golaniile ministrilor si restul grupului infractional organizat PSD+ALDE", incheie liberalul.