Baterii pentru euro
aderare eurotrecere eurointrare erm 2mugur isarescu
Am schimbat bateriile telecomenzii televizorului. Nu sunt noi. De fapt, sunt noi, numai ca le-am cumparat cam acum un an, cand si mai marii tarii noastre schimbau, pentru nici ei nu mai stiu a cata oara, data pentru atingerea unui anumit obiectiv.
Am luat un... manunchi, la oferta, marca japoneza, dar care, in marinimia-i capitalista, da de lucru unor cetateni din Uniunea Europeana, mai exact din Belgia.
Sunt frumoase, sunt alcaline si, pe ele, scrie ca sunt bine-merci, ca nu vor curge, ca sunt incarcate pana in anul 2019. Hm... 2019, anul in care Romania ar fi trebuit sa lase cativa lei pentru muzee si sa toace grosul bancnotelor de plastic, reciclandu-le in cosuri de gunoi.
Am stiut ca, daca va fi sa (mai) ajungem noi in zona euro, lucrul asta se va face extrem de greu. Nu a fost nevoie sa citesc scrierile vreunui maaare economist, sau pe cele ale vreunui savant cu seralul la... zi, ci a fost suficient sa gasesc un fel de corolar la legile lui Murphy.
In 2005, Banca Nationala a Romaniei a taiat patru zerouri din... cozile leului. Dar, cu gandul la euro, in intelepciunea sa, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a facut cupiurile de aceleasi dimensiuni cu bancnotele euro (si a batut monedele din exact aceleasi materiale ca firfiricii eurocenti).
Ideea era ca, dupa ce tara noastra va intra in... eurozona, bancile comerciale nu vor mai fi nevoite sa schimbe casete de safe-uri si de bancomate, deci vor scapa de costuri suplimentare...
Asa se face ca bancnota de 1 leu are exact aceleasi dimensiuni cu ale celei de 5 euro; cea de 5 lei are exact aceleasi dimensiuni cu ale celei de 10 euro; bancnota de 10 lei are exact aceleasi dimensiuni cu cea de 20 de euro; bancnota de 50 de lei ca ale celei de 50 de euro; cea de 100 de lei corespunde cu 100 de euro, cea de 500 cu 200 de euro.
Numai bancnota de 200 de lei nu are corespondent al dimensiunilor cu vreuna tiparita de Banca Centrala Europeana (BCE) si nici bancnota de 500 de euro cu vreuna tiparita de BNR.
Fara aceasta... prevedere, adaptare, anticipare, mai mult ca sigur ca acum ne incasam salariile si plateam, la piata, legatura de leustean cu vreo 20 de eurocenti.
De fapt, aici este problema: cam cat sa faca un leu in mecanismul ratelor de schimb (ERM II), in care trebuie sa intram inainte de aderare? Care este asa-zisa paritate centrala leu-euro, care este paritatea centrala fata de euro a unei tari cu salariul minim pe economie care, in acest moment, este - si asta de numai trei luni - de 1.050 de lei, adica, la cursul de astazi al BNR, de numai 237 de euro si aproape 8 eurocenti?
Recent, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, si... si mai recent, insusi guvernatorul Isarescu au spus ca tinta de adoptare a monedei europene in 2019 nu mai este fezabila.
"Tinta 2019 pentru euro nu mai este fezabila pentru ca ar fi trebuit ca, cel mai tarziu in iunie 2016, sa intram in ERM II, anticamera zonei euro, pentru care pregatirea e complicata. Tehnic, nu mai este posibil, chiar daca am dori politic", a declarat Isarescu.
El a adaugat ca, din nou, BNR va propune Guvernului si presedintelui Romaniei ca, inainte de orice decizie, de stabilirea unei date, sa fie facuta o foaie de parcurs, discutata politic, insusita si de opozitie, sa fie consens national.
Isarescu a explicat ca societatea noastra trebuie sa fie constienta ca trecerea la euro este complicata si presupune mult mai mult decat schimbarea monedei, presupune schimbari in toate componentele societatii, inclusiv in plan cultural.
Si poate cel mai important lucru care ar trebui inteles - mai ales ca cine s-a fript cu UE are tendinta de a sufla si-n euro - este ca adoptarea monedei privita ca pom laudat nu trebuie sa fie un scop in sine, ci sa vina ca o consecinta a cresterii performantelor pe toate planurile ale Romaniei.
Ramane de vazut daca ne tin bateriile...
Sursa foto freepik.com