Salariul mediu inregistrat in tara noastra a crescut semnificativ in ultimii trei ani, de la 476 de euro in 2015 pana la 596 de euro in 2018. Cel mai mare salariu mediu din Romania este inregistrat in sectorul “Informatii si Comunicare”, valoarea medie a acestuia fiind de 1.195 de euro/luna. Angajatii din sectorul financiar au un salariu mediu de 1.047 de euro/luna, in timp ce cei din administratia publica se pot mandri cu un salariu mediu de 921 de euro/luna.
Angajatii din sanatate castiga lunar un salariu mediu in valoare de 770 de euro, in timp ce cei din educatie au un salariu mediu lunar de 614 euro. In cele din urma, cele mai mici salarii medii din Romania sunt inregistrate in urmatoarele sectoare economice: Agricultura - 463 euro/luna, Administrare & Suport - 446 euro/luna, Constructii - 435 euro/luna, respectiv HORECA - 341 euro/luna.
Incepem de la a spune ca valoarea medie a productivitatii muncii se calculeaza sub forma unui indice, care in anul 2010 era de 100. Valoarea medie a productivitatii in randurile angajatilor romani este de 56.6 in anul 2016, in timp ce in 2008 era de 45.9. Asa cum probabil era de asteptat, angajatii germani se pot lauda cu cea mai mare productivitate a muncii in interiorul Uniunii Europene, cu o valoare medie de 127.2.
Rata de productivitate ajustata cu nivelul salarial din Romania a scazut insa in marea majoritate a sectoarelor economice, principalul motiv fiind reprezentat de cresterea disproportionata a salariilor.
Conform datelor studiului, sectorul industrial a inregistrat o rata medie anuala a locurilor de munca vacante de nu mai putin de 31%, in timp ce sectorul de sanatate si activitati de asistenta sociala are o rata medie anuala de 18 procente. Sectorul de administratie publica si aparare a raportat o rata medie anuala de 17%, in timp ce sectorul de comert angro si retail se poate lauda cu rata medie anuala de 10%. Cele mai mici rate medii anuale a locurilor de munca se regasesc in educatie (5%), informatii si comunicare (4%) si constructii (3%).
Populatia totala a tarii noastre a scazut cu 4.8% in ultimii zece ani, ceea ce a facut ca si resursele de munca sa scada cu 9 procente. Scaderea inregistrata in tara noastra este una dintre cele mai mari raportate la nivelul intregii Uniuni Europene. In Romania se regaseau in anul 2017 numai 13.9 milioane de persoane apte de munca, in randul populatiei cu varsta de peste 15 ani.
Organizatia Natiunilor Unite se asteapta ca populatia totala din Romania sa scada considerabil in urmatorii ani. Pentru anul 2020 este prognozata o populatie totala de 19.38 milioane de oameni, in timp ce pentru 2030 se vorbeste despre o populatie totala de doar 18.46 milioane de oameni. Pentru anul 2040 este prognozata o populatie totala de doar 17.46 milioane de oameni.
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Reintegrarea unui salariat, conform unei hotarari judecatoresti. Cand se inregistreaza in Revisal?
Inregistrarea video a salariatilor, in vederea pontajului - incalca sau nu legea GDPR?
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
Te-ar putea interesa si