Banii trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate sunt o gura de aer pentru economia nationala
Dupa 1989 si, mai ales, dupa ce economia Romaniei, asa cum era ea, a fost pusa la pamant si vanduta, la propriu, la fier vechi, multi romani au ramas fara locuri de munca si au incercat sa-si gaseasca de lucru in strainatate.
De la 1 ianuarie 2007, cand Romania a aderat la Uniunea Europeana, exodul fortei de munca a crescut. Cei cu o calificare inalta au luat calea Occidentului, unde s-au stabilit cu familiile lor, iar cei cu o calificare medie au plecat si ei sa lucreze afara, in baza unor contracte pe termen determinat sau ca muncitori sezonieri.
Romanii care s-au stabilit cu familiile in afara tarii isi cheltuiesc banii acolo unde ii castiga, in vreme ce sezonierii pun ban peste ban si ii trimit acasa, in tara.
Mai toti banii trimisi acasa de muncitorii romani care lucreaza in strainatate iau calea consumului. Sunt cheltuiti, adica, in Romania, si constituie o contributie deloc de neglijat la economia tarii.
Paradoxal, cei care au fost alungati de la rostul si de la slujbele lor de asa-zisa reforma a economiei romanesti au ajuns acum sa aiba o contributie insemnata la economia care i-a dezmostenit.
Sigur, acestea sunt doar cuvinte, insa ele se intemeiaza pe statistici si informatii oficiale.
Astfel, Eurostat, organismul care se ocupa cu statistica la nivelul Comisiei Europene, a publicat, recent, un studiu referitor la sumele de bani trimise acasa de muncitorii din tarile UE care lucreaza in alte state ale Uniunii.
Conform Eurostat, muncitorii romani care lucreaza in alte state ale UE au trimis in tara, in anul 2019, nu mai putin de 3,5 miliarde de euro.
Bani care au intrat in economia romaneasca.
In anul de referinta, romanii care lucreaza in strainatate au trimis acasa cea mai mare suma de bani dintre toti muncitorii din UE care nu lucreaza in tarile lor (portughezii sunt pe locul al doilea, cu 3,2 mld. euro trimisi acasa, iar pe locul al treilea sunt polonezii, cu 2,5 mld. de euro).
Conform Eurostat, in anul 2019 Produsul Intern Brut al Romaniei a fost de 223 miliarde de euro, ceea ce a reprezentat 1,6% din PIB-ul cumulat al Uniunii Europene.
Cei 3,5 miliarde de euro trimisi acasa de romanii care lucreaza in strainatate au fost echivalentul a 1,5% din PIB-ul Romaniei.
Una peste alta, dincolo de declaratiile de campanie electorala, cei care conduc si administreaza Romania nu au niciun interes real sa-i aduca acasa pe muncitorii romani care au luat, manati de nevoi, sau doar pentru un trai mai bun, calea strainatatii.
Sursa foto: pexels.com