Banii cash revin in forta! De ce se intorc tarile bogate din Europa la numerar?
bani cashnorvegiasuediaplati cashnumerar
Traim intr-o lume din ce in ce mai digitalizata, unde platile online si tranzactiile cu cardul au devenit o obisnuinta, insa, chiar si asa, banii cash revin in forta in unele dintre cele mai dezvoltate tari din Europa. Suedia si Norvegia, doua dintre cele mai avansate economii in ceea ce priveste platile electronice, fac un pas inapoi si reintroduc numerarul ca o masura de siguranta. Pe fondul tensiunilor geopolitice, al cresterii atacurilor cibernetice si al riscurilor legate de securitatea nationala, guvernele incep sa redescopere importanta bancnotelor si monedelor fizice.
In 2018, Suedia isi propunea sa devina prima tara din lume care sa renunte complet la banii cash pana in 2025. Sapte ani mai tarziu, acest obiectiv a fost aproape atins – doar 10% dintre tranzactii mai sunt efectuate in numerar, iar sistemele digitale de plata precum Swish sunt omniprezente. Cu toate acestea, guvernul suedez a realizat ca aceasta dependenta totala de platile digitale reprezinta un risc major, in special in cazul unor crize economice, atacuri cibernetice sau conflicte armate.
In noiembrie 2024, Ministerul Apararii din Suedia a trimis fiecarei gospodarii o brosura intitulata „Daca vine vreo criza sau razboi”, in care sfatuia cetatenii sa pastreze numerar pentru cel putin o saptamana si sa il foloseasca periodic, pentru a mentine functionalitatea acestui sistem de plata. Motivul? In cazul unei pene de curent sau a unui atac cibernetic asupra infrastructurii financiare, platile digitale ar putea deveni imposibile, lasand populatia fara acces la bunurile esentiale.
Norvegia urmeaza exemplul Suediei
Nu doar Suedia reconsidera utilitatea
banilor cash. Norvegia, una dintre cele mai digitalizate economii din lume, a introdus anul trecut o lege care obliga comerciantii sa accepte plati in numerar. Mai mult, guvernul norvegian le-a recomandat cetatenilor sa pastreze o rezerva de bani lichizi, pentru a fi pregatiti in fata unor posibile atacuri cibernetice sau defectiuni tehnologice.
Emilie Mehl, fost ministru al justitiei din Norvegia, a explicat necesitatea acestei masuri: "Daca nimeni nu mai plateste cu numerar si nimeni nu mai accepta numerar, atunci numerarul nu va mai fi o solutie de urgenta odata ce criza va veni asupra noastra". Declaratiile lui ne arata o schimbare profunda in abordarea tarilor nordice fata de sistemele financiare. Daca in trecut eficienta si rapiditatea platilor erau prioritare, acum siguranta si accesibilitatea au devenit esentiale.
De ce revin tarile bogate la numerar?
Reconsiderarea banilor cash nu este doar o masura simbolica, ci un raspuns la o serie de vulnerabilitati descoperite in sistemele financiare moderne. Printre motivele principale pentru care tarile dezvoltate reintroduc utilizarea numerarului se numara, spre exemplu, protectia impotriva atacurilor cibernetice, sistemele digitale de plata dovedindu-se a fi vulnerabile la atacuri informatice, care pot bloca accesul oamenilor la bani. De asemenea, autoritatile aduc in discutie si siguranta in caz de criza. Intr-o situatie de urgenta, cum ar fi un dezastru natural sau un conflict, numerarul ramane cea mai sigura metoda de plata.
Mai departe, putem vorbi si despre evitarea excluderii financiare, persoanele in varsta sau cele care nu au acces la tehnologie putand fi dezavantajate intr-o societate complet digitalizata. De asemenea, nu trebuie sa neglijam nici independenta fata de marile corporatii financiare. Un sistem bazat doar pe plati digitale lasa intreaga economie la discretia bancilor si procesatorilor de plati, care pot impune taxe sau restrictii suplimentare.
Desi tarile nordice au fost primele care au incercat sa elimine numerarul, acum ele sunt si primele care revin asupra acestei decizii. Alte state europene incep sa ia in considerare masuri similare. Franta, Germania si Olanda au intensificat discutiile despre importanta pastrarii numerarului ca optiune de plata.