Bancile, tot mai stranse la punga: creditele se dau din ce in ce mai greu, accesul la creditare se limiteaza pentru firme, dar si pentru gospodarii
inasprire politica monetaraaccesul la credite
Odata cu inasprirea politicii monetare, nu avem parte doar de dobanzi mai piperate, pe fondul cresterii dobanzii de referinta, ci se ingreuneaza si accesul la creditare. Fenomenul a prins deja contur in zona euro, si vorbeste despre asta insasi Banca Centrala Europeana (BCE).
Conform unui raport al institutiei, bancile din zona euro au ingreunat accesul la creditare in trimestrul al doilea din anul curent, iar tendinta este de a limita si mai mult creditarea. Practic, in perioada urmatoare, va fi din ce in ce mai greu sa se contracteze credite bancare in zona euro, ne spune Banca Centrala Europeana, fiindca institutiile financiare si-au redus toleranta la risc, in aceasta perioada marcata de instabilitate si lipsa de predictibilitate.
"Creditorii au raportat ca perceptiile crescute de risc privind perspectivele economice, industria sau situatia specifica a firmelor, precum si reducerea tolerantei bancilor la risc, au afectat semnificativ standardele de creditare", transmite Banca Centrala Europeana.
Pe piata se resimte acum o inasprire "puternica" a criteriilor pentru aprobarea imprumuturilor ipotecare si o inasprire moderata a criteriilor pentru aprobarea creditelor de consum.
Inasprirea conditiilor de creditare a venit intr-un moment foarte nepotrivit pentru mediul privat din zona euro, in conditiile in care cererile firmelor pentru creditare au crescut, companiile avand nevoie de finantare in aceasta perioada.
Firmele si populatia vor lua credite in functie de criterii din ce in ce mai dure
Din pacate, perspectivele pentru creditare sunt sumbre, fiind asteptate noi inaspriri ale criteriilor, dar si o scadere a cererii pentru imprumuturile ipotecare. Creditele se vor contracta din ce in ce mai dificil, atat de catre gospodarii, cat si de catre firme. "In trimestrul trei din 2022, bancile din zona euro se asteapta la o inasprire neta a criteriilor pentru aprobarea imprumuturilor catre firme, la acelasi nivel ca in perioada aprilie-iunie 2022", mai transmite BCE.
Desigur, acelasi fenomen este asteptat si in restul regiunii, nu doar in zona euro, pe masura ce si restul bancilor centrale aplica aceeasi politica a dobanzii cheie mai agresive, in incercarea de a controla inflatia. Este si cazul Bancii Nationale a Romaniei, care
a urcat dobanda de referinta cu 1 punct procentual luna aceasta, pana la 4,75% pe an, iar unii analisti considera ca finele lui 2022 ne va gasi cu o dobanda de referinta de 7%, ceea ce inseamna nu doar dobanzi piperate pentru bancile comerciale, deci pentru romanii datori, ci si conditii mai aspre de creditare, pentru cei ce intentioneaza sa contracteze finantare, pe viitor.
Explicatii suplimentare, aici: Economistul sef al unui gigant bancar din Romania: dobanda cheie ajunge la 7%, ROBOR sare de 8, iar cursul valutar explodeaza
Foto: pixabay