Banca Transilvania a emis la inceputul acestei luni un raport cu privire la evolutia economica a tarii noastre in contextul actual al crizei provocate de pandemia de coronavirus care a lovit intregul glob in aceasta prima jumatate a anului, specialistii institutiei pastrandu-si optimisul in legatura cu relansarea economica a Romaniei. Mai exact, analistii Bancii Transilvania se asteapta ca economia tarii noastre sa isi revina la fel de repede pe cat a cazut. Totodata, potrivit raportului lunar despre care vorbim, BT estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce in cele din urma la jumatate, pana cel mai tarziu in anul 2022.
In raportul lunar emis de specialistii Bancii Transilvania la mijlocul acestei saptamani se arata ca socul provocat de pandemia de coronavirus care a lovit tara noastra in aceasta primavara va reaseza datele fundamentale ale economiei romanesti, aceasta urmand sa creasca cu un ritm mediu anual de peste 2.5% in perioada 2020 - 2022. Printre factorii care vor contribui la aceasta crestere din urmatorii doi ani si jumatate se numara normalizarea cererii interne si ameliorarea exportului net. In plus, asa cum spuneam si in randurile anterioare, analistii din cadrul Bancii Transilvania estimeaza ca deficitul de cont curent al Romaniei se va reduce pana in 2022 de la 4.6% in 2019 pana la o medie anuala de 2.3%.
Prin intermediul aceluiasi raport, Banca Transilvania transmite ca nu se asteapta la o ajustare a economiei interne de dimensiunea celei din 2009 - 2010. Mai exact, specialistii din cadrul BT sunt de parare ca “pe cat de puternic va fi socul resimtit in acest an, pe atat de rapida va fi relansarea post-pandemie”. La aceasta relansare ar urma sa contribuie, bineinteles, mai multi factori, printre acestia numarandu-se nivelul ridicat al ratei de economisire la nivelul populatiei, nivelul redus al costurilor reale de finantare, masurile de sustinere economica implementate in alte tari si care au efecte si asupra economiilor emergente sau dependenta mai redusa de fluxurile internationale de finantare.
Banca Transilvania face cu aceasta ocazie si alte previziuni cu privire la ceea ce se va intampla in perioada urmatoare in tara noastra din punct de vedere economic, cateva aspecte dovedindu-se a fi extrem de interesante. Spre exemplu, specialistii BT se asteapta la o scadere graduala a ratelor de dobanda si la continuarea tendintei ascendente pentru EUR/RON in trimestrele urmatoare, fiind aproximat un nivel mediu anual de 4.916% in intervalul 2022 - 2022. De asemenea, cei de la BT se mai asteapta ca rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta zece ani sa inregistreze un nivel mediu de 4.187% in aceeasi perioada.
Din punct de vedere al pietei fortei de munca, cei de la Banca Transilvania se asteapta ca rata medie anuala a somajului sa fie de aproximativ 4.6% in intervalul 2020 - 2022. Totodata, acestia vorbesc si despre o ameliorare a climatului din piata fortei de munca care va debuta incepand cu trimestrul secund al acestui an pe fondul reluarii fluxurilor investitionale. Nu in ultimul rand, Banca Transilvania se mai asteapta ca acest soc indus de pandemia de coronavirus sa determine o crestere a gradului de flexibilitate pe piata fortei de munca.
Raportul emis de analistii Bancii Transilvania mai transmite ca institutia se asteapta ca banca centrala sa continue sa fie foarte activa pe piata monetara, pe piata titlurilor de stat si pe piata valutara, aceasta dorindu-si mentinerea stabilitatii macro-financiare.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!