Revenind la decelerarea cresterii economice din Romania in anul 2020, economistii din cadrul celei mai importante institutii bancare din tara noastra se asteapta ca economia sa creasca cu 3.6% in acest an, o evolutie sub potential.Analistii Bancii Transilvania sustin ca aceasta scadere a cresterii economice va fi raportata pe fondul reechilibrarii politicilor economice interne, printre cauzele care o provoaca regasindu-se si situatia economica la nivel global si din zona euro. Chiar si asa, cei de la Banca Transilvania considera ca tara noastra va continua sa mai recupereze din decalajul economic pe care il are fata de tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, obtinand in cele din urma o crestere economica peste media europeana.
Astfel, analistii Bancii Transilvania transmit public in aceasta saptamana ca se asteapta la “decelerarea ritmului de crestere economica pe termen scurt si la o evolutie sub potential in anul curent”. Totodata, Andrei Radulescu, economist-sef in cadrul institutiei, sustine ca procesul de convergenta economica spre nivelul mediu din Uniunea Europeana va continua pe termen mediu. Lasand la o parte provocarile din economia globala si din zona euro si climatul economic problematic la nivel international, problema coronavirusului din China va cauza, cel mai probabil, destule probleme la nivel global.
Desi epidemia cu noul coronavirus se extinde destul de rapid la nivel global, afectand puternic in ultimele zile tari din Asia Centrala si chiar si din Uniunea Europeana, Fondul Monetar International considera ca avansul economiei mondiale va fi afectat in cele din urma cu doar 0.1 puncte procentuale. In acelasi timp, cresterea economica a Chinei se va reduce in acest an cel mai probabil la 5.6%, in scadere cu 0.4% in comparatie cu prognoza din ianuarie. Totodata, directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a declarat recent ca institutia pe care o conduce examineaza mai multe scenarii pesimiste daca epidemia de coronavirus dureaza mai mult si se extinde semnificativ pe glob.
Kristalina Georgieva se declara optimista cu privire la perioada imediat urmatoare, sustinand ca in actualul scenariu de baza intocmit de FMI economia chineza va reveni la normal in trimestrul al doilea al acestui an, dupa ce toate politicile anuntate vor fi implementate. In aceste conditii, impactul asupra economiei globale va fi relativ minor si de scurta durata. Bineinteles, in cazul in care epidemia continua si se va extinde intr-un ritm accelerat in mai multe zone ale lumii, atunci consecintele asupra cresterii economice globale vor fi mult mai extinse.
Fondul Monetar International a anuntat in prima luna a acestui an ca se asteapta ca ritmul de crestere al economiei globale sa accelereze de la 2.9% in 2019 la 3.3% in 2020, respectiv pana la 3.4% in 2021.
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!