Banca Mondiala pune umarul pentru dezvoltarea Sectorului 5 din Bucuresti
finantare banca mondialaproiecte banca mondialadezvoltare sector 5ferentari
Biroul Bancii Mondiale din Romania si Primaria Sectorului 5 din Bucuresti au semnat un acord de asistenta tehnica de sprijinire a implementarii unor solutii de dezvoltare urbana.
Potrivit Bancii Mondiale, Sectorul 5 este amplasat in zona economica cea mai dezvoltata din Romania, dar are cea mai mare comunitate marginalizata din tara si se confrunta cu provocarea de a asigura de o maniera eficienta planificarea, prioritizarea, proiectarea si executarea investitiilor de capital menite a genera rezultate economice mai bune pentru constituentii sai.
Banca Mondiala va acorda asistenta tehnica Primariei Sectorului 5 timp de trei ani. Asistenta se va axa pe sprijinirea sectorului in procesul de valorificare deplina a pozitiei geografice si economice, cu scopul promovarii unei cresteri economice mai accelerate.
Banca Mondiala va acorda asistenta pe doi piloni principali:
1) Consolidarea capacitatii de planificare si gestionare a investitiilor de capital, cu accent pe prioritizarea unei liste de proiecte de investitii, pe intocmirea si punerea in aplicare a unui program de investitii multianual si pe consolidarea gradului de sustenabilitate financiara a Sectorului 5;
2) Imbunatatirea capacitatii de gestionare a activelor municipale si a procesului de regenerare urbana, prin asigurarea de solutii de revitalizare urbana pentru zona Antiaeriana si zona de sud-est a Sectorului 5.
Se va acorda sprijin si pentru implementarea de solutii practice de urbanism pentru cartierul Ferentari, cu accent pe imbunatatirea calitatii locuintelor, serviciilor sociale, infrastructurii si oportunitatilor de angajare pentru rezidenti.
Banca Mondiala si-a deschis biroul in Romania, in 1991. De atunci, institutia a asigurat finantari de peste 13,6 miliarde de dolari americani, reprezentand imprumuturi, garantii si granturi in toate sectoarele de activitate ale economiei romanesti.
Portofoliul curent al bancii include imprumuturi pentru investitii, activitati analitice si asistenta tehnica pentru sprijinirea prioritatilor de reforma ale Romaniei.
In 2016, Grupul Bancii Mondiale si Romania au sarbatorit 25 de ani de parteneriat continuu pe calea sprijinirii masurilor de reducere a saraciei si de dezvoltare durabila.