Bineinteles, corectia facuta de cei de la Banca Mondiala este una extrem de drastica, insa trebuie sa tinem cont ca aceleasi modificari au fost facute acum pentru marea majoritate a statelor. Asa cum este cunoscut deja, prima estimare a celor de la Banca Mondiala, facuta in urma cu mai bine de trei luni, facea referire la o crestere economica de 3.8% in Romania in anul 2020. Totodata, cu cat masurile restrictive vor ramane in aplicare mai mult, cu atat situatia economica a tarii va fi mai afectata!
Conform raportului intocmit de specialistii din cadrul Bancii Mondiale, impactul negativ al pandemiei de coronavirus asupra economiei este asteptat sa fie unul substantial, in special in prima jumatate a anului. Totusi, analistii institutiei financiare tin sa precizeze ca autoritatile de la Bucuresti “au actionat prompt declarand starea de urgenta la mijlocul lunii martie”. In aceste conditii, cei de la Banca Mondiala nu se asteapta la o crestere a economiei de ordin negativ pentru anul 2020 pentru tara noastra, noua estimare fiind de 0.3%.
Chiar si asa, analistii din cadrul Bancii Mondiale recunosc ca riscul unei recesiuni in 2020 ramane la un nivel destul de substantial si in crestere. Criza globala provocata de raspandirea din ce in ce mai accelerata a pandemiei de coronavirus a dus in cele din urma la aplicarea unor masuri restrictive care au oprit anumite segmente largi din economia europeana. Totodata, printre efectele acestei crize se numara si perturbarea lanturilor globale de aprovizionare.
Raportul Bancii Mondiale mai arata ca deficitul bugetar ar putea ajunge la un nivel de 5.5% din Produsul Intern Brut, in crestere substantiala in raport cu cel planificat la 3.6%. Totodata, cei de la Banca Mondiala mai precizeaza ca datoria publica ar putea creste pana la nu mai putin de 41% din PIB la sfarsitul anului 2022, in crestere puternica de la 36.3% in 2018. Chiar daca nu pare deloc mica, trebuie sa precizam ca tara noastra ar urma sa se poata lauda chiar si in aceste conditii cu una dintre cele mai mici rate de indatorare publica din Uniunea Europeana.
Riscul ramane insa, in continuare, extrem de ridicat, o prelungire a crizei actuale urmand sa afecteze puternic mai multe sectoare ale economiei. In acest sens, in raportul Bancii Mondiale se mai precizeaza ca o criza mai lunga decat se anticipeaza la acest moment ar urma sa afecteze perspectivele de crestere, urmand de asemenea sa provoace pagube semnificative companiilor. In aceste conditii, si locurile de munca vor fi afectate in mod substantial, ceea ce inseamna ca vom vorbi si despre cresteri ale somajului si ale ratei de saracie. Totodata, analistii Bancii Mondiale mai arata ca Romania este afectata si de ceea ce se intampla la aceasta ora in Germania si in Italia, principalii parteneri economici ai tarii noastre. Incetinirea economiei din aceste doua tari ar urma ca in cele din urma sa puna presiuni suplimentare pe economia tarii noastre. De asemenea, se pare ca impactul asupra pietei muncii din Uniunea Europeana va afecta 18% din romanii cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani care traiesc in afara granitelor.
Ultimele NOUTATI
Finantare de pana la 15.000 de euro pentru initiative comunitare din 42 de zone ale Capitalei prin Platforma de mediu pentru Bucuresti
3 greseli financiare pe care parintii le fac si distrug independenta financiara a copiilor peste ani
Partenerii nostri
Pensionarii de invaliditate - noi DREPTURI acordate, in vederea extinderii dreptului de munca
Drepturile de autor - noutatile legislative importante si cum sa le gestionati
Rolul comunitatilor de afaceri in dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii
Semnare situatii financiare anuale: Ce spune legislatia despre persoanele imputernicite?
e-Factura B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de caz
Auditul Intern explicat pe intelesul tuturor: Legislatie, organizare si spete rezolvate
Se simplifica drumul catre Cotroceni! Mai putine semnaturi pentru candidatii la prezidentiale
Destinatii de top din Romania pe care le poti vizita cu voucherele de vacanta