Situatia la nivel european in contextul crizei actuale provocate de pandemia de coronavirus continua sa fie extrem de delicata, multe tari confruntandu-se deja cu un al doilea val serios de infectari. In aceste conditii, se vorbeste din ce in ce mai des despre impunerea unor noi masuri de restrictii in vederea limitarii raspandirii epidemiei. Decizia impunerii unor noi restrictii nu este insa deloc una usoara, acestea urmand sa incetineasca semnificativ revenirea economica a continentului european. O avertizare in acest sens vine in aceasta saptamana chiar de la Banca Centrala Europeana, care transmite ca revenirea economica in zona euro este in pericol la aceasta ora.
Prin vocea Christinei Lagarde, Banca Centrala Europeana trage un semnal de alarma si avertizeaza ca masurile de izolare impuse de autoritati impotriva pandemiei de coronavirus ar putea pune in pericol revenirea economica din zona euro. Desi inceputul verii a adus cu sine o oarecare revenire din punct de vedere economic la nivelul zonei euro, masurile de izolare care au fost luate de autoritati ar putea avea un impact major atunci cand vine vorba despre revenirea economica. Lagarde a mai adaugat ca in locul unei reveniri in forma literei “V” la care se spera ar putea aparea “un al doilea brat al literei “V” putin mai subred”.
Banca Centrala Europeana atrage atentia astfel ca aceasta crestere a numarului de cazuri de infectie cu COVID-19 din ultima vreme prelungeste criza sanitara actuala si risca in acelasi timp sa prelungeasca si criza economica provocata de pandemie. Sefa BCE, Christine Lagarde, si-a exprimat ingrijorarea in principal cu privire la situatia din Franta si Spania, acolo unde criza provocata de pandemie este deosebit de grava la aceasta ora. Lasand la o parte cele doua mari economii europene care au fost puternic afectate si de primul val al epidemiei, multe alte tari europene dau semne ca se afla in fata unui al doilea val extrem de puternic.
In contextul actual, Christine Lagarde a facut un apel catre reprezentantii guvernelor din zona euro, solicitandu-le acestora sa nu puna capat prea devreme masurilor de sprijin fiscal. Lagarde considera ca masurile monetare adoptate de BCE completeaza cu succes masurile fiscale ale guvernelor, insa o incetare brusca a sprijinului guvernamental ar putea provoca un efect in cascada in sens negativ. Cel mai probabil, programul Bancii Centrale Europene de achizitii de obligatiuni, in valoare de 1.350 de miliarde de euro, va fi extins in cele din urma la sfarsitul acestui an.
Revenind la problemele cu care se confrunta zona euro la aceasta ora, Banca Centrala Europeana mai transmite ca profitabilitatea principalelor institutii financiare s-a prabusit in trimestrul doi din acest an, in ciuda eforturilor sustinute ale creditorilor de a mentine scazute stocurile de credite neperformante. Conform datelor, in primul semestru al anului, rentabilitatea capitalului a fost de 0.01%, cu mult sub nivelul de 6.01% din urma cu un an. In plus, in cel putin sapte dintre cele 19 state membre ale zonei euro a fost raportata o rentabilitate negativa.
In trimestrul doi al anului curent, stocul de credite neperformante s-a situat la 503 miliarde de euro, destul de aproape de nivelul de 501 miliarde de euro din urma cu trei luni. Totodata, volumul datoriilor din zona euro considerate putin probabil sa fie rambursate este estimat la peste 500 de miliarde de euro, in aceasta categorie fiind incluse atat creditele imobiliare, cat si datoriile la cardurile de credit si imprumuturile pentru achizitionarea de automobile. Cel mai probabil insa, aceasta cifra va creste si mai mult in perioada urmatoare!
Ultimele NOUTATI
Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!
Piata imobiliara fierbe. Locuintele se vand ca painea calda chiar si la Cluj, unde preturile bat capitala
Firmele se sufoca! Creste numarul societatilor comerciale care de-abia se descurca cu facturile si platile
Partenerii nostri
Cum sa creezi un mediu de lucru eficient si placut pentru angajati
Conditiile primirii de interni. Cine poate avea calitatea de intern?
[Q&A] Accesul in REGES-online pentru angajatori si salariati. Raspunsuri de la specialisti
D101 Grup fiscal: Termen de depunere si aspecte importante
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
Observator la Alegerile Prezidentiale 2025: acreditare, drepturi si obligatii
Alegeri Prezidentiale 2025: Calendar, Candidati, Sondaje si Model sesizare in ziua votului
Tot ce trebuie sa stii despre pensia de handicap si insotitor: acte si grade de handicap
Te-ar putea interesa si
Cum a ajuns euro sa ia fata dolarului american si sa devina preferatul investitorilor. Neincrederea din SUA ridica moneda europeana
Romanii au scos banii de la ciorap si au imprumutat statul cu o suma record. Niciodata in zeci de ani nu s-a mai investit atat de mult in titluri de stat!