Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi trecut pe nota de plata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi trecut pe nota de plata
Bacsisul pe care romanii il lasa in baruri si restaurante va fi trecut pe nota de plata
de Magda Florea la 06 Aug. 2019
Urmareste-ne pe Google News
bacsisimpozitimpozitare bacsisfiscalizare bacsis

Marti, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au ajuns astazi la un acord cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu, in ceea ce priveste fiscalizarea bacsisului, care ar pute avea loc din toamna, aplicandu-se pentru zona HORECA.

Bacsisul lasat de romani in restaurante si baruri va fi trecut pe nota de plata, cel mai probabil din aceasta toamna. Concret, vorbim despre fiscalizarea bacsisului care, va ramane optional in continuare, insa va fi trecut pe nota de plata.

Introducerea bacsisului pe bonul fiscal spre impozitare nu reprezinta o masura care se ia pentru prima data in Romania. In trecut, autoritatile au mai incercat sa o implementeze, in special cu patronatele din turism, cu managerii de restaurante si baruri, unde romanii obisnuiesc cel mai adesea sa lase bacsis.
 
Insa domeniile sunt foarte variate, iar autoritatile nu au reusit sa introduca impozitarea bacsisului si in zone precum taximetria, spre exemplu, motiv pentru care initiativa a esuat, mai ales ca s-a izbit si de nemultumirea multor angajati ai acestor sectoare, care considera bacsisul un drept al lor, pe care nu trebuie sa il imparta cu statul, prin impozitare. Pe de alta parte, impozitarea bacsisului aduce si beneficii. Spre exemplu, odata certificata aceasta sursa de venit ca fiind oficiala, beneficiarii ei pot contracta credite in baza acestui venit suplimentar.
 
Insa anul acesta, patronatele din turism par hotarate sa sustina cu si mai multa putere aceasta initiativa si cer aplicarea ei in special in sectorul lor, motiv pentru care impozitarea bacsisului ar putea fi introdusa chiar din toamna. Marti, Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR) au ajuns astazi la un acord cu ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, si noul presedinte ANAF, Mirela Calugareanu, in ceea ce priveste fiscalizarea bacsisului.
 
Romania ar putea aplica, spre exemplu, modelul Frantei, unde bacsisul este inclus pe bonul fiscal, iar sumele astfel incasate de catre companii sunt, ulterior, distribuite catre angajati, conform legii.

Spre deosebire de aprilie 2015, cand autoritatile au decis ca bacsisul sa fie marcat pe un bon fiscal separat si sa ramana la decizia angajatorului daca sumele primite de angajati ca bacsis vor fi pastrate de firma sau vor fi distribuite angajatilor, formula din 2019 aduce noutati. Mai exact, banii vor ajunge la angajat. 

"Ne-am gandit sa fie o masura voluntara, nu obligatorie, iar banii obtinuti din «tips» sa ajunga la angajati, nu la antreprenori. Angajatii vor avea venituri mai mari, transparente, si astfel vor accesa mai usor credite. Sunt multe avantaje si pentru angajati, si pentru clienti, si pentru statul roman", spune omul de afaceri Dragos Anastasiu, proprietarul Eurolines. 

Citeste si: Voucherele de vacanta au platit 192.000 de nopti de cazare

Ce implicatii ar avea introduerea bacsisului pe nota de plata, pentru angajator?

 
"O astfel de reglementare ar avea implicatii atat pentru angajati, cat si pentru angajatori. Daca angajatii beneficiaza de o siguranta financiara mai mare, prin oficializarea unui venit suplimentar ce poate constitui o garantie la contractarea unui credit, spre exemplu, pentru angajatori, introducerea bacsisului pe bon ar conduce la reflectarea sumelor primite de acesta si, implicit, la o majorare a veniturilor declarate. Pe de o parte, situatia prezinta un avantaj pentru ca le ofera angajatilor o certitudine financiara (de exemplu pentru a putea contracta un credit), dar pe de alta parte are dezavantajul ca sumele nete primite de angajati se vor reduce ca urmare a scaderii din suma a impozitului pe venit si a contributiilor datorate pentru aceste venituri (daca nu se introduc anumite scutiri in acest sens). Din perspectiva angajatorilor, implicatiile sunt diferite in functie de tipul de impozit pe care acestia il datoreaza. Astfel: 
 
Daca sunt platitori de impozit pe profit, atata timp cat intreaga suma incasata este repartizata catre angajati, nu vor fi generate implicatii fiscale suplimentare (venitul din incasarea bacsisului va fi anulat de cheltuiala cu plata acestor sume catre angajati). 
 
Daca angajatorul calculeaza si plateste impozit pe veniturile microintreprinderilor, venitul generat de incasarea bacsisului va fi inclus in baza de impozitare, fiind astfel impozitat ca atare (rezultand astfel o impozitare atat la nivelul angajatului cat si la nivelul angajatorului). Aceasta situatie ar putea fi evitata prin introducerea in legislatia fiscala a unei scutiri pentru aceste tipuri de venituri. 
 
Pentru angajatorii din domeniul HoReCa care calculeaza si platesc impozitul specific pentru aceasta industrie, mentionarea bacsisului pe bon ar putea genera obligatii fiscale suplimentare. Mai precis, venitul generat de incasarea bacsisului va trebui reflectat separat in contabilitate si va reprezenta un venit din alte activitati (altele fata de cele specifice HoReCa), fiind astfel impozitat pe baza regulilor privind impozitul pe profit. Totusi, nu este clar modul in care ar fi clasificate cheltuielile generate de repartizarea bacsisului catre angajati, respectiv daca acestea vor reprezenta de asemenea cheltuieli pentru alte activitati (anulandu-se astfel impactul fiscal) sau cheltuieli aferente activitatii de baza (HoReCa). Si in acest caz ar fi necesara modificarea legislatiei", arata profit.ro

Concret, pe notele de plata din restaurante va aparea o rubrica noua: bacsisul pe care un client vrea il lase ospatarului, fie ca plateste numerar, fie cu cardul. Odata ce vor trece prin casele marcat, aceste venituri vor putea fi impozitate. Practic, bacisul va fi completat in prezenta ospatarului care va verifica la final corespondenta sumei mentionate initial si suma de bani platita la venirea notei de plata, si o va trece prin casa de marcat. 

Cel mai probabil, se va aplica un impozit de 16% din sumele oferite de clienti drept bacsis, restul urmand sa ajunga in buzunarul ospatarului. Pentru a evita aceasta situatie, in alte state, la intrarea in restaurant scrie si ca bacsisul este inclus pe nota de plata si este o suma fixa. Important de mentionat este ca, bacsisul va ramane optional, chiar daca va fi fiscalizat.

Citeste si: OFICIAL: Guvernul pune acciza pe bauturile ce contin zahar. Tigarile se scumpesc cu aproximativ 1 leu
Senior Editor Manager.ro

Ultimele NOUTATI

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Craciunul saraciei: cum sa te feresti de cheltuieli haotice in perioada sarbatorilor

today21 Dec. 2024
Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?
Cultura generala

Craciunul inainte de 1989: cum petreceau romanii pe vremea lui Ceausescu?

today21 Dec. 2024
Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie financiara

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024
Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?
Analize

Ne-ar placea ca Romania sa fie reprezentata de Calin Georgescu pe plan international?

today20 Dec. 2024
Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine
Life Style

Ghidul suprem de cadouri cum sa gasesti darul perfect pentru oricine

today20 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea
Reteta zilei

Desertul de Craciun gata in 30 de minute - reteta rapida care cucereste pe toata lumea

today21 Dec. 2024
Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!
Banii tai - sectiune de educatie...

Cumparaturi de Sarbatori? Afla cele mai periculoase capcane care te fac sa cheltuiesti mai mult decat trebuie!

today21 Dec. 2024
Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!
Reteta zilei

Trucul genial care te ajuta sa gatesti drobul pentru masa de Craciun intr-o ora!

today21 Dec. 2024
Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro
Economie

Salariul mediu real in Romania a sarit de pragul de 1.000 de euro

today21 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x