Avertismentul unui renumit profesor de economie: In anii urmatori va trebui sa strangem cureaua
recesiunepnrrausteritate
Dupa cum stim, Guvernul Romaniei face eforturi pentru a aduce in tara 29,2 miliarde de euro prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Oficialii de la Bucuresti au anuntat ca banii vor fi folositi in special pentru investitii, pentru relansarea economica si realizarea reformelor amanate in ultimii 30 de ani. Totusi, un renumit profesor de economie spune ca PNRR e echivalentul austeritatii si ca, in urmatorii ani, cu totii va trebui "sa strangem cureaua", pentru ca institutiile europene ne vor conditiona alocarea fondurilor de reducerea cheltuielilor. "Ar trebui ca oamenii sa citeasca PNRR si sa vada cat de dur e sistemul in care noi am intrat", spune expertul.
Expertul sustine ca, pentru a primi
banii de la UE, Guvernul va permite institutiilor europene abilitate sa monitorizeze atent orice cheluiala bugetara. Bruxelles-ul va fi cu ochii pe bugetul nostru si nu ne va permite derapaje.
Profesorul sustine ca, de acum incolo,
"intram in austeritate".
"Am intrat intr-o conditionalitate foarte dura. Poate nu ne dam seama, dar orice cheltuiala bugetara de acum inainte trebuie raportata din 6 in 6 luni la Bruxelles. Ar trebui ca oamenii sa citeasca PNRR si sa vada cat de dur e sistemul in care noi am intrat, ca am luat acel imprumut si probmabil nu puteam sa nu-l luam. De de acum inainte mergem pe o linie foarte stransa. Eu as spune un cuvant care poate deranjeza, dar de acum inainte intram in "austeritate".
Deficitul e intr-o conditie foarte, foarte rea. In aceasta situatie, UE ne pune conditii clare de reducere a cheltuielor prin excluderea unor facilitati la impozitare, noi impozite, impozitul de mediu, noi impozite locale, va aparea o blocare pe o perioada de cel putin 2 ani a cresterii pensiilor si se vor micsora salariile din sectorul public.
Singura forma prin care putem pompa e prin investitii care, conform PNRR, sunt investitii pe care trebuia sa le facem acum 80 de ani - autostrazi si altele. Ele nu se pot face fara importuri masive, ca economia nu mai genereaza bunuri de capital”, a declarat profesorul de economie Mircea Cosea, pentru
B1 TV.
Citeste si: Cand vor creste alocatiile copiilor. Anuntul de ultima ora de la Guvern
Va trebui "sa strangem cureaua" pana in 2026-2028
Pana in 2026 - 2028 va trebui sa strangem cureaua, e de parere profesorul, care se asteapta ca investitiile sa se poata realiza de-abia peste 7-10 ani.
"Deci tot ce inseamna investitii in urmatorii 6 ani prin PNRR inseamna o debalansare a contului curent si, mai ales, a balantei comerciale. Prin urmare, in aceste conditii, nu poti sa bagi bani in buget mai mult decat cheltuiesti.
Poate va veni o vreme a investitiilor in 7 - 10 ani, dar pana in 2026 - 2028 va trebui sa strangem cureaua, ca altfel nu vom putea da inapoi banii pe care i-am imprumutat de la UE. Repet: din 6 in 6 luni, Guvernul trebuie sa mearga la Bruxelles, unde trebuie sa arate ce reforme a implementat in tara", a mai spus expertul.