Avertismentul lui Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal: In 2025 vom da mai multi bani la stat
taxe si impozite 2025
Anul 2025 nu arata deloc bine din perspectiva fiscala, in sensul in care expertii anticipeaza ca va creste povara pentru toti romanii sau pentru unii dintre ei.
In acest sens, o pozitie interesanta vine de la insusi Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal, poate cea mai avizata persoana sa contureze scenarii pe aceasta tema.
Vom da mai multi bani la stat de la anul toti sau doar unii dintre noi, spune oficialul, citat de
Digi24.ro.
"Ori platim toti, ori plateste o parte, ori plateste alta parte. Si sper sa nu ajungem in situatia sa platim toti - dar nu in mod egal -, sa platim taxa prin inflatie – ca se poate, e o masura extrema daca ajungi sa umbli la TVA din nou - loveste in cei mai nevoiasi. Cei care au bani multi nu se sinchisesc. Este si va fi un razboi distributional, pentru ca toti ar vrea sa-si vada veniturile neatinse, fiecare se simte special", a spus el, conform sursei citate.
Ce taxe vor creste anul viitor?
Un exemplu veritabil e reprezentat de
taxele pe proprietate. Acestea ar putea creste in 2025. "Anul 2025 pare atat de indepartat acum, cand abia a inceput 2024, dar contribuabilii, persoane fizice si juridice deopotriva, trebuie sa stie ca, pe langa cresterile de impozite din acest an, peste numai 9 luni ii asteapta noi majorari, de data aceasta pe segmentul taxelor locale pe proprietate.
Este vorba despre prevederi care schimba esential modul de calcul al acestora, stabilite prin Ordonanta de Urgenta nr. 16/2022, care ar fi urmat sa fie aplicate incepand cu 1 ianuarie 2023. Ulterior, autoritatile au revenit si au decis amanarea intrarii in vigoare, pentru data de 1 ianuarie 2025. Anul in curs a venit deja cu majorari ale altor taxe si modificari legislative pe baza carora povara fiscala creste in 2024, astfel ca amanarea aplicarii noilor reguli de calcul a taxelor locale a fost binevenita. Este important de stiut insa ca, in urma aplicarii noilor reglementari, de anul viitor, cresterea taxelor si impozitelor pe proprietati (imobile si terenuri), colectate si utilizate de catre autoritatile locale, este inevitabila", arata o analiza EY Romania.
Foto: manager.ro/facebook anaf