In continuare, economistii din cadrul UniCredit Bank estimeaza ca tara noastra va depasi inca din acest an limita de deficit bugetar de 3% din Produsul Intern Brut, urmand sa incheie anul cu un deficit de 3.7%. La 10 luni, executia bugetara arata deja o situatie destul de deteriorata, cu un deficit ajuns deja la 2.8% din PIB. Insa, asa cum au sustinut mai multi specialisti in ultimele saptamani, aceste cifre sunt chiar mai proaste in realitate. Florin Citu, noul ministru al Finantelor Publice, a declarat in urma cu doua zile ca situatia gasita dupa preluarea mandatului “confirma cele mai mari temeri exprimate in ultimii doi ani”.
Prin intermediul unui raport semnat de economistii Dan Bucsa si Florin Andrei, UniCredit Bank transmite ca “politicile populiste au redus drastic resursele publice, declansand o criza politica inaintea alegerilor prezidentiale din aceasta perioada”. Totodata, cei doi specialisti considera ca Guvernul si-a epuizat resursele pentru orice alte cresteri de cheltuieli prin planificarea cresterii pensiilor cu 15% la 1 septembrie 2019, respectiv cu 40% la 1 septembrie 2020.
Totodata, anul 2020 se anunta unul extrem de dificil, tot contextul electoral fiind de vina. Asa cum se stie deja, in vara sunt programate alegeri locale, in timp ce in toamna vor fi organizate alegerile generale. Specialistii de pe piata economica considera ca optiunea alegerilor anticipate este destul de improbabila, actuala legislatie ingreunand foarte mult procesul de declansare al acestora. In aceste conditii, economistii nu se asteapta la schimbarea structurii Parlamentului pana la finalul anului viitor, ceea ce ridica si mai multe pericole in legatura cu gestionarea deficitului.
Alaturi de Florin Andrei, Dan Bucsa, economistul-sef al UniCredit Bank pentru Europa Centrala si de Est, sustine ca deficitul bugetar ar putea depasi 4% din Produsul Intern Brut in 2020 si 6% din PIB in 2021. In aceste conditii, Romania ar putea ajunge in situatia in care ar pierde rating-ul suveran de investitii, fiind deja la doar un pas de categoria junk in cazul in care pensiile vor creste cu 40% in 2020 si guvernul nu va lua masuri sa contracaraze marirea accentuata a cheltuielilor. Astfel, specialistii din cadrul UniCredit Bank sustin ca cel putin o parte din majorari “ar putea fi amanate, dar in niciun caz anulate”.
Nu in ultimul rand, UniCredit Bank a revizuit in crestere la 4.2% prognoza cu privire la avansul real al Produsului Intern Brut in acest an, sustinand totodata ca se asteapta la o incetinire semnificativa la 2.6% anul viitor, “ceea ce ar fi cea mai slaba performanta din aceasta regiune”. In continuare, in raportul UniCredit se mai arata ca decelerarea economica va fi limitata de o crestere in continuare a salariilor din sectorul bugetar si a pensiilor, ceea ce va stimula si mai mult consumul. In aceste conditii, cei de la UniCredit mai sustin ca inflatia va creste la finele anului pana la un nivel de 4.8%, de la 3.5% in luna septembrie.
In incheiere, specialistii UniCredit Bank estimeaza si o depreciere a leului pentru anul 2020, acesta urmand sa ajunga la un nivel de 4.85/euro.
Ultimele NOUTATI
Piata imobiliara din Romania, demonstratie de forta. Terenurile se vand ca painea calda, desi suntem la un pas de criza economica
Cum sa pastrezi prospetimea laptelui si sa iti cresti afacerea cu ajutorul tancurilor de racire
Gata cu distractia pe bani publici! FMI trimite oameni sa faca verificari in Romania
Partenerii nostri
Angajatorul poate LIMITA numarul zilelor de CO solicitate de angajat intr-o anumita luna?
Retrogradarea din functie, ca sanctiune disciplinara - MODEL decizie
HG nr.10/2025: este APROBAT un contingent de 100.000 de lucratori straini in Romania
24 ianuarie, zi libera pentru salariati
Retragerea consimtamantului pentru prelucrarea datelor angajatilor: ce efecte produce?
Te-ar putea interesa si