Prin intermediul unui raport publicat la sfarsitul saptamanii trecute, institutia financiara estimeaza ca 6.8% din valoarea adaugata a exporturilor regiunii va fi afectata de orice potentiala intrerupere a legaturilor comerciale. Din cate se pare, cele mai afectate state din acest punct de vedere ar urma sa fie Cipru, Turcia si Polonia, tari pentru care piata britanica reprezinta la ora actuala intre 7.9% si 9.1% din totalul volumelor de export.
Avand in vedere ca acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeana a fost respins de trei ori pana acum in Camera Comunelor din Parlamentul britanic, scenariul unui Brexit fara acord este in acest moment cel mai plauzibil. Insa, specialistii din cadrul BERD avertizeaza totodata ca iesirea Marii Britanii din UE fara un acord nu va afecta Europa de Est si Turcia doar din punct de vedere al comertului direct, ci si prin exporturile indirecte, “prin lantul valoric interconectat la nivel european”. Institutia financiara prezinta si un exemplu in acest context, indreptandu-si privirea catre componentele auto exportate din Slovacia in Germania, acolo unde sunt asamblate si exportate in cele din urma ca produs final in Marea Britanie.
Avertismentele cu privire la consecintele pe care le-ar putea aduce cu sine un Brexit fara acord exista chiar si pe plan intern in Marea Britanie, Banca Angliei sustinand ca scenariul unei iesiri dezordonate a Regatului Unit din UE ar aduce cu sine intarzieri mari la frontierele britanice si pierderea increderii in institutiile britanice pe piata financiara.
Estimarile realizate de specialistii din cadrul Bancii Angliei au fost insa mult mai dure de atat, institutia avertizand chiar ca un Brexit fara acord s-ar putea dovedi a fi mult mai periculos chiar si decat criza economica globala din urma cu mai bine de zece ani. De asemenea, Banca Angliei sustine ca lira sterlina s-ar putea deprecia considerabil in acest context, cu aproape 25%, urmand sa ajunga aproape la paritate cu dolarul american.
Totodata, specialistii Bancii Angliei avertizeaza ca inflatia ar putea urca pana la 6.5% de la un nivel de aproximativ 2.5%. Nu in ultimul rand, specialistii atrag atentia ca preturile locuintelor ar putea scadea in perioada urmatoare cu pana la 30%. O alta estimare extrem de pesimista a celor din cadrul Bancii Angliei face referire la dobanzile care ar putea creste pana la 5.5%, un nivel care nu a mai fost intalnit inca din 2007, inainte de criza financiara globala.
Avertizarile cu privire la consecintele pe care le-ar aduce cu sine un Brexit fara acord sunt clare, insa se pare ca asta nu a ajutat-o deloc pe Theresa May in incercarea ei disperata de a obtine sustinerea in Camera Comunelor pentru acordul negociat cu Uniunea Europeana. In aceste conditii, Marea Britanie mai are mai putin de 14 zile la dispozitie pentru a iesi efectiv din blocul comunitar european.
Ultimele NOUTATI
Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Partenerii nostri
Adaosuri variabile la salariu. Se vor inregistra in Revisal?
INS: Pensia medie lunara a crescut cu 6,4% in trimestrul III, ajugand la 2.582 lei
Angajarea persoanelor cu handicap. MASURI incepand cu luna ianuarie 2025
Casare partiala mijloc fix: Studiu de caz privind tratamentul contabil si fiscal
Declaratia unica: Din 2025, avem un Formular inteligent pentru Declaratia 212