Averile romanilor din strainatate, luate la puricat. Conturi, proprietati - cati bani au dus ai nostri peste hotare?
averile romanilorevaziune fiscala
Averile romanilor din strainatate atrag tot mai mult atentia, ultimele estimari aratand ca aproximativ 6% din PIB-ul Romaniei se afla in conturi si active offshore. Astfel, averile romanilor din strainatate au inceput sa intre in atentia autoritatilor si a organizatiilor internationale care monitorizeaza fluxurile financiare globale.
Potrivit celor mai recente estimari ale EUTAX Observatory, in 2022, cetatenii romani detineau in afara granitelor aproximativ 6% din PIB-ul national sub forma de avere financiara. Este o dublare fata de perioada de dupa criza financiara, ceea ce reflecta o tendinta clara de externalizare a capitalului in ultimul deceniu.
Isi declara romanii din strainatate intregile averi?
Chiar daca nivelul e in crestere, Romania se afla in continuare in coada clasamentului european privind averile detinute de persoane fizice in strainatate. In timp ce tari precum Grecia, Bulgaria sau Irlanda raporteaza niveluri de peste 20% din PIB in afara granitelor, Romania, alaturi de Croatia, Slovacia sau Slovenia, mentine o pondere modesta. Totusi, aceasta discrepanta poate fi si un semnal ca exista o parte nedeclarata sau ascunsa a capitalului romanesc, mai ales in contextul
evaziunii fiscale.
Ironia este ca, in timp ce romanii isi muta averile in afara granitelor, Romania ramane pe ultimul loc in UE la capitolul digitalizare a serviciilor publice pentru firme. Conform unui raport al Bancii Nationale, lipsa unor instrumente digitale functionale afecteaza conformarea fiscala. Un exemplu clar este gradul extrem de ridicat de neplata a TVA, care a ajuns la 33,7% in 2023 – de peste patru ori mai mult decat media europeana.
Fiscul a ajuns sa piarda miliarde de lei
Averile romanilor din strainatate nu sunt neaparat un semn de evaziune fiscala, dar ridica semne de intrebare intr-o tara unde neincrederea in autoritati este constanta. Lipsa claritatii in legislatie, comunicarea deficitara a ANAF si perceptia generala de instabilitate fiscala sunt principalele motive pentru care multi aleg sa-si protejeze banii in sisteme mai stabile. Conform CE, in 2022, Romania a pierdut circa 8,5 miliarde de euro doar din TVA neincasata – o suma comparabila cu bugetul alocat anual pentru infrastructura.
Tendinta romanilor de a-si pastra banii in strainatate reflecta atat o strategie de optimizare fiscala, cat si o lipsa profunda de incredere in sistemul autohton. In conditiile in care serviciile publice sunt greu accesibile si reglementarile se schimba frecvent, plasamentele in conturi externe, proprietati sau fonduri offshore devin o solutie „sigura”. Cu toate acestea, oficialii europeni avertizeaza ca statele cu astfel de dezechilibre risca sa-si piarda capacitatea de colectare si sa intre intr-un cerc vicios de subfinantare a serviciilor publice.
Citeste si: Cosul de cumparaturi de Paste a golit buzunarele romanilor! Preturile sunt mai mari cu 40 la suta fata de 2024
Sursa foto: pexels.com