Au romanii spirit capitalist ? Aparent, nu au !
spirit capitalisteducatie financiarastandard &poor'sromaniauniunea europeana
Construim capitalismul fara a sti ce inseamna spiritul capitalist . Intr-un studiu recent Standard & Poor's a clasat Romania pe ultimul loc la capitolul alfabetizare financiara
In acest moment construim in Romania o economie de piata, capitalista. Altfel nu am putea exista si subzista printre tarile Uniunii Europene , la care ne-am raliat in 2007.
Paradoxul este ca, de fapt, construim ceva pe care nu am reusit sa-l definim, inca. Totul se face “dupa ureche” si economia este “intr-o ureche”. Suntem saracii Europei . Putem iesi din aceasta groapa ? Da, daca vom dori sa facem acest lucru !
Trebuie sa incepem prin a sadi in noi un lucru esential : “Spiritul Capitalist “.
Ce este Spiritul Capitalist ? O definitie personala
Am reusit sa formulez aceasta definitie pornind de la lucrarea “ Le bourgeois” , Werner Sombart, Payot, Paris, 1926.
Spiritul Capitalist presupune dezvoltarea a patru trasaturi de personalitate :
- Spiritul de Intreprinzator ;
- Dragostea de Castig ;
- Aptitudini de Calcul ;
- Virtuti Burgheze .
Spiritul de Intreprizator
Pentru a avea Spirit de Intreprinzator trebuie sa stii sa joci trei roluri :
- Cuceritorul ;
- Organizatorul ;
- Negociatorul.
Dragostea de Castig
Dragostea de Castig se manifesta prin spiritul de economie :
- de bani ;
- de timp.
Bancherul Rockefeller – tatal ii spunea fiului sau Simon, in ziua nuntii acestuia, ca degetul mijlociu se numeste “degetul placerii” : il inmoi in gura si il introduci in...teancul de bancnote, ca sa le numeri.
Aptitudini de Calcul
- a sti sa faci calcule financiare pertinente ;
- a sti sa faci planificari pe termen scurt, mediu si lung.
Virtutile Burgheze
Benjamin Franklin a expus, la vremea lui, 13 virtuti burgheze. Iata 8 dintre ele care mi se par inca de actualitate :
- temperarea : nu face lucruri excesive ;
- gandirea : gandeste inainte de a actiona;
- decizia : fii gata sa iei decizii rapide si la momentul potrivit;
- moderatia : in cheltuieli ;
- zelul : fii harnic, utilizeaza timpul integral, facand numai activitati utile;
- increderea in sine – nu te lasa destabilizat usor;
- echilibrul moral : nu te lasa influentat de detalii si nenorociri curente. Sunt inevitabile.
- modestia : nu atragae atentia, nimeni nu se bucura de succesul tau.
Am considerat ca este necesar sa prezint aceste aspecte in baza unui studiu care demnstreaza ca romanii sunt cel mai putin literati din Europa – sunt cei mai afoni – in materie de educatie finciara. Cu alte cuvinte, doua din trasaturile de personalitate necesare Spiritului Capitalist sunt la pamant : Dragostea de Castig si Aptituidinile de Calcul. Iata ce se spune : “ Standard & Poor’s a plasat Romania pe ultimul loc in Uniunea Europeana in materie de cunostinte financiare. Rata de alfabetizare financiara a romanilor este de doar 22%, cu mult in urma faÅ£a de liderii acestui clasament, adica tarile nordice - Suedia, Danemarca ÅŸi Norvegia, care au o rata de 71%...
În medie, 52% dintre adultii din Europa inteleg conceptele financiare... situatia este mai grava in tarile din Europa de Est: rata de alfabetizare financiara in Bulgaria este de 35%, in Ungaria 54%, in Moldova 27%, in Ucraina 40% si in Serbia 38%.” (Ce fac millennialii cu banii si de ce ar trebui sa se gandeasca la pensie, Florin Casota, Business Magazin, 15.05.2017).
Din punctul meu de vedere exista doua solutii , in acest moment pentru a dezvolta educatia financiara a copiilor si a tinerilor .
1) parintii sa le dea bani, regulat, copiilor – bani de buzunar . Acestia trebuiesc dati ca sume fixe si la date fixe. In alte tari capitaliste asa se procedeaza. Copiii invata care este valoarea banilor, fac negocieri intre ei pentru a-si cumpara lucrurile dorite iar in perioade de criza invata sa tezaurizeze.
2) in sistemul educational romanesc sa se introduca un curs obligatoriu de educatie financiara, accesibil copiilor inca din scoala primara.