Luna august a inceput cum nu se putea mai prost pentru investitorii de pe bursa, “Lunea Neagra” aducand cu sine niste scaderi mai mult decat abrupte pe piata internationala. Bursa japoneza a raportat cea mai mare prabusire zilnica din ultimii 37 de ani, indicele Nikei cazand cu peste 12%. De asemenea, majoritatea burselor asiatice au consemnat corectii semnificative, singura pe plus fiind cea chineza.
Mai mult, de teama unei recesiuni peste Ocean, marile burse ale lumii s-au dovedit a fi in prima zi de luni a lunii august in zona rosie. Totodata, pietele europene au inchis in scadere puternica. De asemenea, fiind o lume interconectata, Bursa de la New York a incheiat acea zi de luni tot intr-o scadere abrupta: Dow Jones a scazut cu 2.60^, iar Nasdaq cu 3.43%.
Saptamana trecuta, multe companii mari de la nivel global si-au publicat raportarile financiare semestriale, ceea ce i-a facut pe multi investitori sa ramana in expectativa. Incetul cu incetul, bursele europene au aratat ca pot sa remonteze mare parte din socul suferit la inceputul lunii. Astfel, indicii principali de la Londra, Paris si Frankfurt au avut inchideri favorabile. Lucrurile nu au stat insa la fel de bine la Bursa de Valori Bucuresti insa, cele mai tranzactionate doua actiuni avand inchideri in zona rosie.
Actiunile Hidroelectrica (H2O) si Banca Transilvania (TLV) au dominat tranzactiile de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), asigurand impreuna aproape jumatate din volumul total de 41,60 milioane lei (8,36 milioane euro) de pe segmentul actiunilor. Cu toate acestea, ambele au inregistrat scaderi. Titlurile Hidroelectrica au pierdut 0,79%, ajungand la pretul de 125,00 lei/actiune, pe fondul unor tranzactii de 10,66 milioane lei. De asemenea, actiunile Bancii Transilvania au inchis „pe rosu”, cu o scadere de 0,36%, la pretul de 27,50 lei/actiune, pe schimburi de 9,55 milioane lei.
Acesti indicatori au avut un efect negativ asupra pietei in ansamblul ei, indicele BET scazand cu 0,21%, pana la nivelul de 18.019,21 de puncte. Din punct de vedere tehnic, piata traverseaza o etapa de incertitudine, aflata la confluenta mediilor mobile exponentiale de 21 si 55 de zile.
Desi piata a fost trasa in jos de performantele Hidroelectrica si Banca Transilvania, alte companii au avut evolutii pozitive. OMV Petrom (SNP) a inregistrat o crestere de 0,26%, atingand pretul de 0,7590 lei/actiune. Totodata, titlurile Digi Communications (DIGI) au avansat cu 1,32%, pana la 61,60 lei/actiune, sustinute de raportarea unui profit net semestrial dublu fata de anul trecut. Desi aceste cresteri nu au reusit sa schimbe trendul general al pietei, ele au adus castiguri semnificative investitorilor pe termen scurt.
Citeste si: Redresarea surprinzatoare a bursei japoneze: lectii valoroase pentru investitori
Sursa foto: unsplash.com
Ultimele NOUTATI
Situatia se repeta! Romania a avut cea mai ridicata rata din UE si in luna octombrie
Se scumpesc din nou ratele la banci, pentru creditele luate inainte de anul 2019
Partenerii nostri
Legea nr. 283/2024: stabilirea salariilor minime adecvate si noile OBLIGATII ale angajatorilor
A aparut Calendarul Contabilului Vesel 2025! Contine 12 caricaturi ce garanteaza hohote de ras!
Cum stabilim durata de amortizare pentru un mijloc fix second-hand
Atentie la modificarile referitoare la impozitul MICRO: Aspecte importante de retinut
Te-ar putea interesa si