Atentie, manageri: depunerea declaratiei privind beneficiarii reali se poate face pana pe 1 octombrie. Nerespectarea obligatiei poate duce chiar la dizolvarea firmei!
declaratie beneficiari realidepunere beneficiari realisanctiuni nedepunere declaratii
Si luna octombrie vine cu termene pana la care firmele trebuie sa depuna anumite declaratii anuale. Chiar in prima zi a lunii urmatoare, expira termenul de depunere a declaratiei anuale privind beneficiarii reali ai persoanelor juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului.
Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC) recomanda
firmelor tehnoredactarea acestora declaratiilor, pentru evitarea greselilor la inscrierea datelor din declaratiile pe proprie raspundere in Registrul Beneficiarilor Reali.
Conform ONRC, declaratia privind beneficiarii reali poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica, sau prin servicii de posta si curier.
Totodata, in contextul pandemiei, in vederea evitarii aglomerarii ghiseelor, ONRC recomanda ca transmiterea cererilor de depunere a declaratiilor privind beneficiarii reali sa se faca, in principal, prin portalul de servicii (portalul de servicii al ONRC).
In acelasi timp, declaratiile se pot depune si prin e-mail, prin posta sau prin curier.
Declaratia anuala privind beneficiarii reali se poate depune si personal la oficiul registrului comertului de pe langa tribunalul unde persoana juridica are sediul social, in spatii special amenajate in acest sens.
In vederea indeplinirii obligatiilor mentionate la articolele precitate, cei care depun declaratia au posibilitatea de a bifa pe formularul-tip Declaratia privind beneficiarii reali ambele casete, atat cea corespunzatoare depunerii declaratiei anuale, cat si cea prevazuta de dispozitiile art. 62 alin. (1) din Legea nr. 129/2019, pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu completarile si modificarile ulterioare.
Nerespectarea de catre reprezentantul legal al persoanelor juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarilor reali constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda.
Daca, in termen de 30 de zile de la data aplicarii sanctiunii contraventionale, reprezentantul persoanei juridice nu depune declaratia privind datele de identificare ale beneficiarilor reali, tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii comerciale.