Arierate de 66 de miliarde de euro diminuate, prin compensare, in urma activitatii CPPI
reducere arieratecppi bucurestisistem compensare datoriisistem compensare creante
In cei 20 de ani de functionare neintrerupta, Sistemul national de compensare datorii si creante a readus in circuitul economic national circa 66 miliarde de euro arierate diminuate prin compensare, potrivit Ministerului Economiei.
Aceste rezultate se datoreaza activitatii Centrului de Pregatire pentru Personalul din Industrie - Sucursala Bucuresti, institutie aflata in subordinea Ministerului Economiei, care gestioneaza administrarea sistemului de compensare datorii si creante ale contribuabililor, persoane juridice cu sediul in Romania.
Centrul de Pregatire pentru Personalul din Industrie - Sucursala Bucuresti, prin Serviciul de compensare ofera agentilor economici din Romania oportunitatea sa isi stinga datoriile si sa isi recupereze creantele restante, intrand in Sistemul de compensare datorii si creante si folosind ordinele de compensare.
Sistemul de compensare este simplu de folosit. Agentul economic il poate accesa in timp real indiferent de locul unde isi desfasoara activitatea, deschide pagina WEB:
http://gama.imi.ro si printr-un simplu click, selecteaza operatiunea dorita si beneficiaza de toate serviciile si informatiile oferite.
Sistemul este de interes public, unicul sistem nonmonetar din Romania, care asigura forma unitara a intregului proces de compensare si este utilizat de toti agentii economici cu sediul in Romania, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate si locul unde isi desfasoara activitatea.
Sistemul permite transmiterea tuturor informatiilor necesare realizarii operatiunilor de compensare, consultarea bazei de date privind facturile incarcate si confirmate de parteneri si verificarea informatiilor privind compensarile realizate.
Sistemul gestioneaza circuite de compensare mari cu peste 3 agenti economici in componenta si reuneste persoanele juridicele cu capital de stat cu persoanele juridice de drept privat.
Forma de plata nonmonetara pe baza ordinelor de compensare protejeaza agentul economic de riscul de a intra in incapacitate de plata sau de a inregistra intarzieri la plata datoriilor.
Ministerul Economiei, prin Serviciul de compensare a initiat si elaborat Proiectul de Hotarare de Guvern pentru aprobarea Normelor metodologice privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale contribuabililor, persoane juridice, in vederea diminuarii blocajului financiar si a pierderilor din economie, care, pe 20 noiembrie 2018 a fost postat pe pagina de internet a Ministerului.
Acest proiect de act normativ are drept obiectiv principal accelerarea masurilor care sa duca la diminuarea blocajelor financiare din economie prin introducerea compensarii on-line care simplifica si mai mult modalitatile prin care pot fi accesate instrumentele de compensare.