APIA: Campanie de informare privind depunerea cererilor unice de plata

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
APIA: Campanie de informare privind depunerea cererilor unice de plata APIA: Campanie de informare privind depunerea cererilor unice de plata
de Alina Constantinescu la 25 Feb. 2016
Urmareste-ne pe Google News
cereri unice de plataapiasubventiisprijin financiaragricultura ecologica

In perioada 23 februarie-10 iunie 2016, APIA desfasoara o campanie de informare privind primirea cererilor unice de plata, avand sloganul: "Fii fermier activ, depune cererea unica si poti obtine sprijin financiar".

Obiectivul general al campaniei il reprezinta informarea fermierilor cu privire la fondurile destinate schemelor/masurilor de plata in anul 2016, precum si la modalitatea de accesare a acestora.

Se pune accent in continuare pe informarea eficienta a fermierilor cu privire la modul de utilizare a aplicatiei de identificare a parcelelor agricole – IPA Online, prin care beneficiarii isi pot vizualiza, propriile parcele digitizate in campania anterioara si isi pot digitiza si masura cu exactitate parcelele prin identificare pe ortofotoplanurile disponibile in baza de date (LPIS) a APIA. De asemenea, aplicatia IPA Online pune la dispozitia fermierilor rezultatele controalelor pe teren din anii anteriori precum si avertizari privind calitatea digitizarii parcelelor agricole, respectarea anumitor cerinte de ecoconditionalitate, atentionari referitoare la suprapunerea cu alte parcele digitizate sau supradeclararea suprafetei maxime eligibile a blocului fizic.

Totodata, aplicatia IPA Online informeaza fermierul daca parcelele digitizate sunt situate in zone eligibile pentru platile compensatorii pentru masurile de dezvoltare rurala in vederea solicitarii acestora la sprijin daca fermierul se angajeaza sa respecte cerintele specifice masurilor de dezvoltare rurala.


Buna informare a fermierilor reprezinta una din cele mai importante conditii pentru derularea la timp si corecta a intregului proces de absorbtie a fondurilor europene alocate pentru sectorul agricol din Romania.

Pe durata Campaniei, centrele judetene si locale ale Agentiei vor organiza sesiuni de informare si instruire a fermierilor si respectiv a administratiei agricole din primarii, cu privire la perioada de depunere a cererilor unice de plata in anul 2016, modalitatea de completare a acestora, conditiile de eligibilitate impuse de legislatia europeana si nationala, tipurile de controale impuse de regulamentele europene, precum si la pachetele financiare care pot fi accesate in cadrul masurilor/schemelor de plata. In cadrul sesiunilor de instruire se va acorda o atentie deosebita procedurii de completare electronica a declaratiei de suprafata, de identificare a parcelelor agricole utilizate, respectiv de digitizare corecta a acestora, utilizand aplicatia IPA Online. De asemenea, se va pune accent pe obligativitatea agricultorilor de a respecta normele de ecoconditionalitate pe toate suprafetele agricole utilizate.

Campania de primire a cererilor unice de plata se va derula in perioada 1 martie – 16 mai 2016 fara penalitati, respectiv 17 mai - 10 iunie cu penalizari de 1% pentru fiecare zi lucratoare de intarziere.

Schemele de plata/masurile de sprijin/ajutor sunt:

    1. Schema de plata unica pe suprafata (SAPS);
    2. Plata redistributiva;
    3. Plata pentru practici agricole benefice pentru clima si mediu;
    4. Plata pentru tinerii fermieri;
    5. Plata pentru micii fermieri;
    6. Ajutoare nationale tranzitorii (ANT):

            ANT 1 - culturi in teren arabil;
            ANT 2 - in pentru fibra;
            ANT 3 - canepa pentru fibra;
            ANT 4 - tutun;
            ANT 5 - hamei;
            ANT 6 - sfecla de zahar;
            ANTZ 7 - bovine-lapte;
            ANTZ 8 - bovine-carne;
            ANTZ 9 - ovine/caprine.
    7. Sprijinul cuplat pentru:
            Soia;
            Lucerna;
            Mazare boabe pentru industrializare;
            Fasole boabe pentru industrializare;
            Canepa pentru ulei si fibra;
            Orez;
            Samanta de cartof;
            Hamei;
            Sfecla de zahar;
            Tomate pentru industrializare cultivate in camp;
            Castraveti pentru industrializare cultivati in camp;
            Legume cultivate in sere;
            Legume cultivate in solarii;
            Prune destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
            Mere destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
            Cirese si visine destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
            Caise si zarzare destinate industrializarii pentru obtinerea de produse alimentare nonalcoolice;
            Cartofi timpurii, semitimpurii si de vara;
            Ovine;
            Caprine;
            Taurine din rase de carne si metisii acestora;
            Vaci de lapte;
            Bivolite de lapte;
            Viermi de matase.
    8. Masura 13 – „Plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau alte constrangeri specifice”:
            Submasura 13.1: „Plati compensatorii in zona montana”;
            Submasura 13.2: „Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale semnificative”;
            Submasura 13.3: „Plati compensatorii pentru zone care se confrunta cu constrangeri specifice”.
    9. Masura 10 – „Agro-mediu si clima”:
            Pachetul 1 (P1) - Pajisti cu inalta valoare naturala;
            Pachetul 2 (P2) - Practici agricole traditionale;
            Pachetul 3 (P3) - Pajisti importante pentru pasari;
            Pachetul 4 (P4) - Culturi verzi;
            Pachetul 5 (P5) - Adaptarea la efectele schimbarilor climatice;
            Pachetul 6 (P6) - Pajisti importante pentru fluturi;
            Pachetul 7 (P7) - Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu;
            Pachetul 8 (P8) - Cresterea animalelor de ferma din rase locale in pericol de abandon.
    10. Masura 11 – Agricultura ecologica:
            Submasura 11.1: Sprijin pentru conversia la metodele de agricultura ecologica;
            Submasura 11.2: Sprijin pentru mentinerea practicilor de agricultura ecologica.
    11. Masura 214 – Plati de Agro-mediu, pentru angajamentele aflate in desfasurare:
            Pachetul 1 (P1) - Pajisti cu inalta valoare naturala;
            Pachetul 2 (P2) - Practici agricole traditionale;
            Pachetul 3 (P3) - Pajisti importante pentru pasari;
            Pachetul 4 (P4) - Culturi verzi;
            Pachetul 5 (P5) - Agricultura ecologica;
            Pachetul 6 (P6) - Pajisti importante pentru fluturi (Maculinea sp.);
            Pachetul 7 (P7) - Terenuri arabile importante ca zone de hranire pentru gasca cu gat rosu(Branta Ruficollis).

Foto: www.pexels.com
Sursa: APIA
Economist
Experienta: 5 ani de activitate in management si marketing

Ultimele NOUTATI

Masa de Craciun,
Life Style

Masa de Craciun, "pe saracie". Romanii sunt nevoiti sa cumpere la suta de grame de Sarbatori

today26 Dec. 2024
Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad
Life Style

Mos Craciun a saracit! Putini mai primesc cadouri de lux sub brad

today25 Dec. 2024
3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024
Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori
Reteta zilei

Reteta originala de salata de boeuf cum sa pregatesti cel mai iubit preparat de sarbatori

today23 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an
Afla...

De ce nu trebuie sa pleci din casa de Craciun? Superstitii care iti pot afecta norocul in noul an

today23 Dec. 2024

Aboneaza-te la Newsletterul Gratuit. Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare, Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT Raportul Special de mai jos?
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cuRegulamentul UE 679/2016

Partenerii nostri

Te-ar putea interesa si

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism
Astazi in istorie

3 preparate care nu lipseau de pe masa de Craciun in comunism

today24 Dec. 2024
De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie
Afla...

De ce nu trebuie sa speli rufele in ziua de Craciun? Superstitii care aduc ghinion in familie

today24 Dec. 2024
Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora
Reteta zilei

Friptura de Craciun? De ce nu e bine sa speli carnea de porc inainte de gatire pericolul pe care multi il ignora

today24 Dec. 2024
Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti
Reteta zilei

Masa de Craciun gata intr-o ora. Cum sa gatesti friptura de porc care se topeste in gura sfaturi de la bucatarii profesionisti

today24 Dec. 2024

Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit.
Zilnic in Inboxul tau.

Vrei sa fii la curent cu cele mai noi articole
despre Antreprenoriat, Economie, Imobiliare,
Auto, IT&C si sa primesti GRATUIT
Raportul Special
"E-FACTURA. E-TRANSPORT: SANCTIUNI. AMENZI. SOLUTII PRACTICE"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016
x