Anul 2019 incepe cu cel putin o scumpire: plus 3,5 lei pe an pentru o factura medie lunara de 100 kWh
scumpiri 2019scumpire energie scumpire electricitatetarife anre
Comitetul de reglementare al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, vineri, tarifele specifice pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari pentru anul 2019.
In acest sens, ANRE a revizuit metodologiile de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distributie prestat de operatorii de distributie.
Prin modificarile aprobate, ANRE urmareste eliminarea unor deficiente din trecut cu privire la structura costurilor recunoscute in tarife, precum si cresterea eficacitatii investitiilor care se realizeaza in retelele de distributie.
Anul 2019 este primul an al celei de a patra perioade de reglementare, care dureaza 5 ani.
La stabilirea tarifelor pentru aceasta perioada au fost efectuate corectii in valoare cumulata de circa 1,130 miliarde de lei, constand, in principal, din nerecunoasterea unor costuri aferente investitiilor din perioadele anterioare si din transferarea sporului de eficienta realizat de operatorii de distributie catre clientii finali.
Pentru cresterea calitatii serviciului de distributie, ANRE a solicitat operatorilor cresterea volumului investitiilor cel putin la nivelul costurilor cu amortizarea, impunand totodata operatorilor tinte de reducere a consumului propriu tehnologic cu circa 25% in retelele de joasa tensiune.
Astfel, s-a aprobat un total de cheltuieli operationale de 8,630 miliarde de lei, cu circa 0,5 milioane de lei mai mult decat in perioada anterioara, in timp ce valoarea totala pentru programele investitionale este de 6,350 miliarde de lei, pentru urmatorii 5 ani.
Potrivit ANRE, desi ponderea costurilor directe in retea a crescut, se constata ca tarifele aprobate nu inregistreaza cresteri semnificative, deoarece, concomitent, s-a redus profitul operatorilor la un nivel rezonabil, prin aprobarea unei rate reglementate a rentabilitatii de 5,66%.
ANRE va monitoriza respectarea, de catre operatori, a structurii costurilor aprobate si, in cazul in care va constata nerealizarea indicatorilor asumati, va aplica sanctiuni contraventionale potrivit legii, in functie de cifra de afaceri realizata.
Autoritatea a reamintit ca aceste tarife au fost aprobate in baza Ordinului ANRE nr. 168/2018 privind stabilirea ratei reglementate a rentabilitatii aplicate la aprobarea tarifelor pentru serviciul de distributie a energiei electrice prestat de operatorii de distributie concesionari incepand cu data de 1 ianuarie 2019, si Metodologiei de stabilire a tarifului pentru serviciul de distributie a energiei electrice, aprobata prin Ordinul ANRE nr. 169/2018.
Ca urmare a analizei documentatiilor de solicitare a tarifelor de distributie transmise de operatorii de distributie concesionari, tarifele aprobate pentru anul 2019 inregistreaza o crestere de 0,74% la nivelul intregii tari, valoare care include insa si rata inflatiei de 3,82%.
ANRE mentioneaza ca impactul in factura la consumatorul casnic cu un consum mediu de 100 kWh/luna este de circa 3,5 lei/an.