Angajatii romani castiga, in medie, aproape 4.000 de lei, bani in mana
salariul mediu net
In medie, angajatii romani castiga aproape 4.000 de lei, bani in mana. Acesta e nivelul salarial mediu net, pentru luna mai, conform datelor de la Institutul National de Statistica (INS).
Salariul mediu brut a ajuns, tot in mai, la 6.358 lei in mai, cu 85 lei (-1,3%) mai mic decat in aprilie. O scadere se consemneaza si la salariul net, el fiind de 3.928 in mai, in scadere cu 39 lei (-1%). Raportandu-ne insa la luna mai a anului trecut, salariile medii nete ale romanilor au inregistrat o crestere cu 12,5%.
Doar ca aceste cifre reflecta numai o medie la nivel national. Analizand nivelul salarial pe activitati, constatam diferente uriase intre veniturile medii din anumite sectoare, in raport cu altele.
De exemplu, in activitati de servicii in tehnologia informatiei, inclusiv activitati de servicii informatice avem cele mai mari salarii medii nete, respectiv 9.178 lei. La polul opus, salariile cele mai mici "in mana" le regasim in hoteluri si restaurante, 2.120 lei.
Domeniile unde au crescut salariile
Conform INS, cele mai puternice cresteri ale salariilor s-au inregistrat dupa cum urmeaza: cu 26,6% in fabricarea produselor din tutun, respectiv cu 15,4% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale; intre 2% si 5% in tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, transporturi terestre si transporturi prin conducte, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea substantelor si a produselor chimice, alte activitati industriale n.c.a., transporturi aeriene.
Salarii mai mici
Avem, din pacate, si scaderi: sunt consemnate diminuari ale salariilor, intre 3% si 6%, in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice), activitati de servicii anexe extractiei, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, transporturi pe apa, industria metalurgica, alte activitati extractive, fabricarea bauturilor, activitati de posta si de curier, tranzactii imobiliare, industria constructiilor metalice si a produselor din metal (exclusiv masini, utilaje si instalatii), activitati de editare.
Si bugetarilor le-au crescut salariile, inclusiv cadrelor didactice, cu 11,6%, dar avem cresteri si in administratia publica (+3,1%). Totusi, in sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu net a scazut usor comparativ cu luna precedenta (-1%).
Te-ar putea interesa si: ONU: FOAMETEA va lovi OMENIREA. Se va ajunge la o situatie critica pana in 2024
Foto: pixabay